Ioana Voloacă are o experiență vastă în ceea ce înseamnă cultura și arta autohtonă. În 2015, ea era inițiatoarea proiectului art7, o platformă online dedicată artei, ce trata subiectele într-o manieră inedită. La acel moment, a observat că Bucureștiul este un pol al culturii. În capitala țării, se formau și dezvoltau comunități de artiști. Ioana și-a dorit să fie o „voce” a acestora în mediul radiofonic, prin art7 FM, și nu numai.
Clădirile care plâng
În 2016, Ioana Voloacă a făcut primii pași spre un nou început. A inițiat procesul de restaurare a Ghica House și a condus echipa ce a dat o nouă viață imobilului modernist, fost sediu al Creditului Funciar Urban.
Clădirea elegantă, cu subsol, parter și șase etaje, a fost proiectată în anul 1938 de către arhitectul Constantin Pomponiu. În momentul de față, aparține Fundației „România de Mâine” și se află pe Lista Monumentelor Istorice. „Sunt foarte atașată de acea clădire, aș putea vorbi despre ea la nesfârșit. Sunt o persoană foarte pozitivă, iar acea clădire plângea. Mă atrag clădirile frumoase care plâng. Toate merită să redevină frumoase ca odinioară”, a povestit Ioana.
Pentru acest proiect, Ioana a dorit să orchestreze o restaurare ca la carte. Întregul plan a fost unul meticulos și complicat, s-a întins pe o perioadă de șase ani, din 2016, până în 2022. Și chiar dacă a făcut procesul mai dificil, s-au folosit aceleași materiale ca în construcția originală. Proiectul a necesitat o investiție de șapte milioane de euro. Ioana nu este nici arhitect și nici designer. A absolvit un doctorat transdisciplinar la Universitatea Națională de Arte din București, în Istoria Artei și Filosofie. Prin aceste studii, ea reușește cu succes să înțeleagă cum poate fi valorificat un spațiu destinat oamenilor, artiștilor.
„Toată lumea mi-a spus atunci că sunt nebună, că nu voi reuși niciodată. Dar uite că s-a întâmplat și acum oamenii care ajung acolo îmi spun că această clădire este una plină de viață, este o clădire fericită”, adaugă Ioana Voloacă.
Ghica House între trecut, prezent și viitor
După toți anii de muncă, Ghica House este acum o adevărată capodoperă. Vorbim despre o clădire cu spații comerciale la parter și mezanin. „Inițial, era vorba despre o investiție de 2,5 milioane de euro, însă, cu timpul, pe măsură ce lucram la consolidare, ne-am dat seama că va trebui să folosim multe resurse. Și astfel s-a ajuns la o sumă de aproximativ șapte milioane de euro, bani suportați în întregime de către Fundația România de Mâine”, mai spune Ioana Voloacă.

Fundația ESHTE a luat naștere în 2022, cu sediul principal chiar în clădire, pe Strada Doamnei nr. 15. Prin această inițiativă, Ioana a putut să facă în continuare ceea ce o face fericită. Ea și-a urmat pasiunea și a înființat fundația ce urmărește descoperirea, susținerea și promovarea a ceea ce înseamnă talent românesc, în orice domeniu de activitate. „ESHTE”, la bază, reprezintă un sufix, o adăugire la un cuvânt de bază ce-i oferă mai multe sensuri. Iar fundația fix asta urmărește – să ajungă la noi forme de expresie creative.
„Am petrecut cinci ani în clădirea în care avem acum sediul, perioadă în care m-am ocupat de restaurarea imobilului. În tot acest timp, am fost preocupată să îmbin tehnicile tradiționale cu cele moderne. După finalizarea proiectului, după ce am văzut că pot face un lucru atât de mare, m-am gândit că pot face lucruri asemănătoare și la un nivel mai mic. Atunci mi-a venit ideea să pun în valoare talentul autohton”, povestește Ioana Voloacă.
Cele patru direcții creative de la ESHTE
Tradiția și cultura românească vin din spate cu simboluri și semnificații ale vieții românilor. Ioana spune că această comoară de valori reprezintă un lucru foarte important pentru ea și ȋși dorește să inspire pasiunea sa și generațiilor tinere, pline de viață. În opinia ei, mulți au uitat ce înseamnă frumusețea tradiționalului. De aceea, este important să gândim, să trăim și să iubim „românESHTE” în contemporaneitate, într-un mod creativ și atractiv. „Așa a început Fundația ESHTE”, explică Ioana Voloacă.

Întreg proiectul a început să se dezvolte în patru direcții creative: bijuteria, ceramica, parfumeria și creațiile vestimentare. Iar toate creațiile fac parte din colecții capsulă, realizate în colaborare cu echipa de la ESHTE. Cu Alexandra Paven, de la La Crateur 5 D’Emotions, Ioana Voloacă a lansat până acum două parfumuri. Iar unul dintre ele a fost inspirat de călătoria celebrului sculptor Constantin Brâncuși de la Hobița, din satul natal, până la Paris.
„Am deschis într-o zi de vineri”
Desfășurarea proiectului ESHTE nu a fost deloc lipsită de provocări. „Cele mai multe dificultăți le-am întâmpinat chiar din partea minții mele”, mărturisește Ioana. „Mi-am ieșit din zona de confort, căci a trebuit să interacționez, să comunic mult cu oamenii. Ceea ce nu pot să zic că-mi este chiar foarte ușor. Mi-a fost foarte greu la început, am fost copleșită. Dar, cu timpul, m-am obișnuit. Se mai întâmplă uneori chiar să nu mă mai pot opri din vorbit într-o conversație”, mai spune ea.
Dar, odată ce reușești să treci peste provocări, apar și momentele frumoase, satisfacția lucrului bine făcut. Ioana Voloacă povestește chiar despre prima zi în care s-a deschis cafeneaua ESHTE, în aceeași locație cu sediul fundației. Nu a vrut să anunțe pe nimeni, nici măcar prietenii apropiați. A dorit doar să vadă câtă lume este cu adevărat interesată de proiectul său, câți oameni se arată intrigați de ceea ce se întâmplă acolo. „Nu doar că am avut clienți, în primele zile era coadă”, relatează Ioana.
„Am deschis într-o zi de vineri, la final de septembrie 2022, iar sâmbătă și duminică au ajuns la noi foarte mulți oameni. Am fost foarte plăcut surprinsă, dar cred că am făcut bine atunci tocmai pentru că îmbinam aceste două elemente, cafeaua și povestea. Creezi un cadru confortabil, în care oamenii să se simtă bine, să intre în acea stare de poveste”, este de părere antreprenoarea. Ea a pus astfel la dispoziția celor ce vor să savureze o băutură bună un spațiu de influență românească care să-i inspire să simtă românESHTE, să se apropie de ceea ce înseamnă arta în contemporan.
În continuă schimbare
După doi ani, cafeneaua ESHTE a evoluat frumos. Cei ce ajung aici vor regăsi un spațiu inspirațional. Clienții pot observa diversitatea pe partea de design, mai ales în mobilier și în textura materialelor, fie că vorbim despre lemn, beton sau granit. Acest spațiu de pe Strada Doamnei nr. 15 a fost gândit și bine pus la punct de Ioana Voloacă. „Unele mese pe care le folosim le-am adus de la mine de acasă, unele de la străbunicii mei, câteva le-am găsit acolo, în subsolul clădirii, sunt foste seifuri folosite de angajații de pe atunci”, spune antreprenoarea. „Una dintre ele este chiar masa la care mâncăm eu când mergeam la străbunicii mei în vacanță, la Cochirleni, în Constanța. Are o valoare sentimentală pentru mine”, completează femeia de afaceri.
O poveste interesantă ascunde și podeaua cafenelei. Ioana a primit materialul drept donație. Ea dorea la momentul respectiv ca în cafenea să aibă o pardoseală din lemn, dar care să nu fie parchet. „Într-o discuție pe care am avut-o atunci cu echipa de construcții care m-a ajutat la restaurare, muncitorii mi-au spus că au niște lemn recuperat și că nu fac nimic cu el. Aparent, la unitatea de la Deveselu s-au modernizat câteva corpuri, lemnul a fost îndepărtat și așa a ajuns la noi, la ESHTE”.
Scara din interior îi conduce pe cei curioși ȋn zona unde se regăsesc creațiile realizate în colaborare cu designeri și artiști români. Acest ȋntreg traseu este unul ca printr-un muzeu, cu surprize la fiecare pas, sau ca o experiență trăită într-un oraș din Occident, dar în stil românesc.
Ioana Voloacă și țara sa
Ioana a pus în scenă un spațiu unic în București, care se ridică la standardele și modelele din alte țări occidentale. Totuși, spiritul locului este pur românesc. „Pentru mine, România este frumoasă, este o țară ce s-a schimbat în bine. A fost o perioadă în care, aveam impresia, oamenii credeau că ceea ce este românesc nu le face cinste, că ei consideră că tot ce e de aici nu e bun, dar tot ce este de afară este fabulos. Ei bine, la momentul de față nu mai este chiar așa, ceea ce mă bucură. Nu puțini sunt cei care văd cu ochi buni esența tradițiilor noastre, o prețuiesc”, spune antreprenoarea.

Ea observă că, în prezent, oamenii au ajuns la un moment de saturație față de „foarte mult”, „foarte la fel”, față de lucrurile poate fără nicio însemnătate. „A început să conteze mai mult valoarea emoțională, mai mult decât cea materială”, mai spune Ioana Voloacă. Iar acest fenomen s-a observat și la ESHTE, unde ajungeau din ce în ce mai mulți oameni și spațiul devenise ușor neîncăpător, mai ales că Ioana Voloacă avea și mai multe idei. La final de 2024, a mai deschis o locație, tot sub brandul ESHTE, dar de data aceasta sub conceptul de social gallery.
„Am realizat că munca nu a fost în zadar și că la ESHTE nu există cale de întoarcere, putem doar să creștem”, declară Ioana Voloacă. Despre noul spațiu deschis, ea spune că este dedicat socializării, stării de bine, artei și frumosului. La parter se regăsește un bar decorat cu gust și câteva obiecte din colecțiile marca ESHTE, iar sus, la mezanin, se continuă povestea, sunt expuse și mai multe creații ale artiștilor români colaboratori, este un loc plin de emoție. „Simt că emoția este punctul nostru foarte”, subliniază Ioana Voloacă.
Susținerea și promovarea creativității
Tot spaţiul respectiv arată ca o colecţie-capsulă în sine. Femeia de afaceri spune că toate resursele vor fi folosite pentru susţinerea şi promovarea creativităţii contemporane din țara noastră, dar şi pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural românesc. „Ca volum, de la înființare și până în prezent, avem aproximativ 5.000 de produse vândute. Au fost și obiecte artizanale la 90 de lei, iar cel mai scump lucru ce a plecat de la ESHTE a fost o masă din marmură. A costat în jur de 5.500 de lei”, spune antreprenoarea.
ESHTE susține talentul românesc. Înainte de finalizarea colecțiilor, echipa de la Fundație sprijină și ajută artiștii să finalizeze respectivele produse. Iar după ce sunt puse la vânzare, aceștia primesc o sumă de bani, ȋn urma unui raport de vânzări. În 2022, povestea a început cu patru colaborări. Acum ESHTE lucrează cu până la 30 de artiști români. „Tocmai de aceea am și deschis noua locație, chiar lângă cafenea, în aceeași clădire. La numărul 15 nu mai aveam destul spațiu și aveam nevoie de această extindere. Vrem să organizăm expoziții, întâlniri cu mai mulți oameni, avem multe planuri pentru viitorul apropiat. Iar acest social gallery, un loc unde oamenii pot veni și să stea la povești, să-i servim cu o băutură bună, ne e de mare ajutor pentru ceea ce vrem noi să facem”, adaugă Ioana Voloacă.