Conform reprezentantilor companiei Esop Consulting, cei mai afectati de criza imobiliara vor fi, pentru inceput, dezvoltatorii, care au credite ce pot fi platite doar in cazul in care isi urmeaza planul de vanzari, care nu mai corespunde realitatii.

Daca o parte a dezvoltatorilor imobiliari isi permit sa astepte si sa finanteze continuarea lucrarilor din surse exterioare pietei imobiliare romanesti, altii, care s-au bazat pe un anumit ritm al vanzarilor pentru a continua proiectul sau pentru a plati creditele se vad pusi intr-o situatie foarte dificila. Dificultatilor de la inceputul anului, legate de lipsa fortei de munca sau de cresterea costurilor de constructie li s-au adaugat, acum, cele cu privire la creditele bancare si, mai ales, stagnarea inregistrata pe planul vanzarilor de imobiliare.

„80% din proiectele din piata ar trebui regandite atat din punctul de vedere al conceptului, cat si ca strategie de vanzare si plan de marketing in conditiile in care piata de real estate a trecut prin mari schimbari” a  declarat Irina Petrescu, partener Esop Consulting.

In aceste conditii, dezvoltatorul imobiliar Gigant Construct a anuntat la finele saptamanii trecute ca va reduce pretul apartamentelor din cadrul ansamblului Pallady Residence cu 20%.

„Dezvoltatorii sunt intre ciocan si nicovala in acest moment; ei se confrunta cu starea de asteptare a cumparatorilor datorata in primul rand incertitudinii din sistemul bancar si contextului international, in acelasi timp bancile, de data aceasta in calitate de finantatori ai proiectului pun presiuni pe dezvoltatori pentru a vinde, si nu oricum, ci la un anumit pret. Daca mai adaugam la acestea cresterea costurilor de finanatare si faptul ca dezvoltatorii vor obtine credite pentru proiecte mult mai greu decat pana acum, intelegem de ce in urmatoarea perioada vom asista la anulari sau amanari de proiecte”, a mai adaugat Irina Petrescu.

Reprezentanta Esop a mai declarat ca si firmele de constructii vor fi afectate in cazul anularii sau amanarii unor proiecte.

Cu toate aceasta, Irina Petrescu este de parere ca cei mai afectati vor fi in final utilizatorii finali ai locuintelor.

„Credem ca in final clientii vor fi cel mai mult afectati. Este clar ca multi dintre cumparatori nu se vor mai califica decat pentru blocurile vechi si atunci va trebui sa se multumeasca in aceasta situatie. De asemenea, in conditiile in care in acest moment in piata este o cerere acumulata, in asteptare, iar o serie de proiecte se vor amana / anula, e posibil sa asistam la un fenomen interesant in 2009: proiectele noi sa fie mult prea putine pentru cererea acumulata si sa intervina, ca urmare, un fenomen firesc de crestere a preturilor”, declara reprezentanta Esop.

Si indicele BREI-nou arata ca pretul apartamentelor noi din Capitala au inregistrat o scadere medie de 9 euro pe metru patrat, de la 1.909 euro pe metru patrat pana la 1.900 de euro pe metru patrat.

Luna octombrie nu se anunta a fi mai incurajatoare pentru piata rezidentiala. Odata cu intrarea in vigoare a noilor norme BNR si pe un fundal international dominat in continuare de incertitudine, luna urmatoare nu prezinta un potential de crestere din punctul de vedere al indicelui BREI.