Românii care dețin terenuri trebuie să elimine toată ambrozia

Potrivit Legii 62/2018, persoanele fizice și persoanele juridice care dețin terenuri sunt obligate prin lege să le mențină igienizate, să le împrejmuiască și să le curețe de ambrozie, o buruiană al cărei polen provoacă alergii puternice. În caz contrar, persoanele fizice riscă să fie sancționate cu amenzi cuprinse între 1.000 de lei și 5.000 de lei, iar persoanele fizice riscă să fie sancționate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei și 20.000 de lei.

Potrivit legii, autorităţile administraţiei publice locale transmit o somaţie către toţi proprietarii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu ambrozie.

„Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare anual, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, până cel târziu la 30 iunie, lucrări de întreţinere a terenurilor prin diferite metode, până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei, astfel încât planta să nu răspândească polenul care conține multiple fragmente alergizante”, a transmis Garda de Mediu.

Care sunt simptomele alergiei la ambrozie?

Din nefericire, sezonul ambroziei începe în primăvară și poate dura până în luna octombrie/noiembrie, în funcție de vreme. Lunile de vârf pentru această plantă sunt august și septembrie, ceea ce înseamnă că elevii și profesorii începe noul an școlar cu nasul înfundat și cu dureri de cap din cauza ambroziei.

Majoritatea oamenilor care au alergie la ambrozie au vârsta cuprinsă între 20 de ani și 50 de ani. Din nefericire, această plantă sporește numărul bolnavilor de astm din România. Simptomele specifice alergiei la polenul de ambrozie sunt:

  • rinită alergică cu strănut, congestie nazală, mâncărime nazală, rinoree (nasul curge cu secreții apoase);
  • conjunctivită alergică: inflamarea și înroșirea ochilor;
  • mâncărimi la nivelul urechilor și în cerul gurii;
  • pierderea mirosului;
  • dureri de cap;
  • oboseală cronică;
  • somnolență;
  • criză de tuse similară cu cea specifică astmului;

Atenție! Dacă vă confruntați cu aceste probleme trebuie să mergeți de urgență la medicul alergolog. Diagnosticul se poate confirma pe baza unui test cutanat.