Consumatorii de cafea și ceai au avut un risc cu 28% mai mic de demență și un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral în comparație cu cei care nu consumă frecvent aceste băuturi. Deși ambele conțin flavonoide și alte ingrediente care pot îmbunătăți sănătatea, specialiștii avertizează că prea multă cafea sau ceai pot perturba tiparele de somn din cauza nivelului de cofeină, precum și alte probleme de sănătate, potrivit Popsci.

Cercetătorii au chestionat 365.682 de adulți cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, întrebându-i cât de mult ceai sau cafea beau în fiecare zi. Echipa a urmărit apoi starea de sănătate a fiecărui participant timp de mai bine de un deceniu.

La sfârșitul perioadei de studiu au fost constatate 5.079 de cazuri de demență și 10.053 de cazuri de accident vascular cerebral, pe baza dosarelor spitalicești.

Un risc cu 28% mai mic de demență și un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral

Cei care au băut două până la trei căni de cafea sau trei până la cinci căni de ceai pe zi, sau o combinație de patru până la șase căni de cafea și ceai, au avut mai puține șanse să sufere fie un accident vascular cerebral, fie demență.

Consumatorii de cafea și ceai au avut un risc cu 28% mai mic de demență și un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral în comparație cu cei care nu consumă aceste băuturi. Noua cercetare a fost publicată în PLOS Medicine.

”Descoperirile au sugerat că un consum moderat de cafea și ceai, separat sau în combinație, a fost asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral și demență”, au scris autorii în lucrare.

Noua cercetare nu stabilește niciun fel de legătură cauzală

În ciuda statisticilor îndrăznețe, noua cercetare nu stabilește niciun fel de legătură cauzală. „Nu putem găsi o cauzalitate și să spunem „a bea mai multă cafea sau ceai este benefic pentru creierul tău pentru că….”, a declarat pentru CNN Lee H. Schwamm, șeful departamentului de Neurologie vasculară de la Spitalul General din Massachusetts.

„Ceea ce putem spune este că în acest studiu, persoanele care au spus că au consumat cafea/ceai în mod moderat au avut mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral sau demență în cei 10 ani de urmărire”, a continuat acesta.

Noul studiu are o mulțime de limitări, pe care autorii le recunosc în lucrarea lor. Este important de menționat, de exemplu, că echipa a luat date auto-raportate despre consumul de cafea și ceai doar la începutul studiului. Dacă obiceiurile oamenilor de a consuma cafea nu s-au schimbat deloc în timpul perioadei de studiu, acele date nu au fost colectate.

Stimulentul psihoactiv, asociat cu riscuri mai scăzute de demență și Alzheimer

Există numeroase cercetări care sugerează că o cantitate mică până la moderată de consum de cofeină este benefică pentru sănătate. Cofeina, stimulentul psihoactiv din aceste băuturi, a fost asociată cu riscuri mai scăzute de demență și boala Alzheimer.

Consumul de cofeină a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai scăzut de insuficiență cardiacă și boala Parkinson. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că prea multă cafea sau ceai pot perturba tiparele de somn din cauza nivelului de cofeină, precum și alte probleme de sănătate.