Trei lucruri uimitor de simple pe care ar trebui să le faceți pentru un somn odihnitor
Dar tot mai multă lume suferă de insomnii sau se plânge de un somn agitat, cu mai multe episoade de trezire pe noapte. Specialiștii spun că există câteva metode de a schimba această realitate, care ne afectează tot mai mult, scrie Wahtsnow.
Există mai mulți factori care ne pot perturba somnul. Pentru o noapte cât mai liniştită şi odihnitoare, medicii recomandă să respectăm câteva reguli. În primul rând, ne sfătuiesc ei, trebuie să punem somnul în partea de sus a listei cu priorități. Nu contează genetica sau forma biochimică. Somnul este important pentru toată lumea.
În primul rând, stabiliți o oră de culcare și o oră de trezire și fiți consecvenți
Adesea lăsăm treburile de zi cu zi să dicteze atunci când mergem la culcare, dar studiile au arătat o corelație puternică între orele neregulate de somn și obezitate, hipertensiune arterială, boli de inimă și alte afecțiuni. Când vă gândiți la orele de somn/veghe, rețineți că ar trebui să dormiți cel puțin 7 ore, susțin experții Clinicii Mayo.
Pentru că somnul să fie mai bun, încercaţi să aveţi ore fixe de culcare şi de trezire, în funcţie de bioritm. Cel mai important: înainte de a pune capul pe pernă, ștergeți cu buretele toate problemele de peste zi.
În al doilea rând: nu mai folosiți telefonul cu o oră înainte de culcare!
Unul din argumentul cel mai invocat când vine vorba de un somn perturbat este lumina. Fie că provine de la televizor, fie de la telefonul pe care ne-am obișnuit să-l butonăm. Când ne uităm în telefon, derulăm, trimitem mesaje, căutăm diverse lucruri. Astfel mintea noastră se concentrează pe ecran, alungând somnul. Specialiștii au un singur sfat: evitați ispita și lăsați telefonul de-o parte, cu o oră înainte de a merge la culcare.
În al treilea rând: nu ascultați muzică
Studii recente au arătat că muzica (chiar și muzica liniștitoare) face ca un somn bun să fie problematic. Practic, muzica creează un „vierme” pe care mintea îl repetă, făcând dificilă deconectarea și intrarea în somn.
În schimb, ne sfătuiesc specialiștii, combinați două tehnici eficiente de calmare pentru a elibera „zgomotul” din minte și pentru a vă reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială. În primul rând, închideți ochii și imaginați-vă o scenă plăcută, o amintire frumoasă sau orice altceva care vă trezește sentimente de calm și fericire.