Este acesta Elon Musk-ul Poloniei? Milionarul declară război birocrației

În timp ce Elon Musk a lansat inițiativa de a spori eficiența guvernului american, prim-ministrul Poloniei s-a îndreptat către un milionar local care a revoluționat logistica europeană pentru a conduce campania de dereglementare a țării sale.

Ideea, care inițial a fost respinsă ca un simplu truc pentru a câștiga puncte înainte de alegerile prezidențiale din mai, s-a transformat într-o afacere serioasă sub conducerea lui Rafał Brzoska, fondatorul companiei de casete pentru pachete InPost SA.

„Dereglementarea la nivel de bază a generat o energie uriașă”, a declarat Brzoska pentru Bloomberg News.

„Dacă politicienii ascultă experții și cetățenii, acest model polonez — care aduce idei din afacerea sistemului, nu necesită comitete speciale și poate fi implementat rapid — s-ar putea dovedi foarte interesant și pentru alții.”

Cu o echipă de directori, academicieni și foști oficiali din sectorul public, Brzoska a propus 230 de modificări legislative. De asemenea, a creat un site web, numit „Verificăm”, unde oamenii își pot adăuga ideile și vota pentru schimbările de reguli pe care le doresc cel mai mult.

Brzoska, în vârstă de 48 de ani, și-a construit averea exploatând o slăbiciune a comerțului electronic, unde clienții așteaptă adesea ore întregi pentru livrări. InPost, o companie de 7,5 miliarde de dolari care s-a extins din Polonia în Marea Britanie, Franța și alte părți din Europa, a înființat o rețea de automate de pachete disponibile 24/7. Acestea permit clienților să ridice comenzi și să trimită pachete la conveniența lor.

Echipa lui Brzoska de dereglementare este împărțită în 30 de divizii tematice

Echipa de dereglementare este împărțită în 30 de divizii tematice. Propunerile sale sunt examinate de guvern, care trimite planurile aprobate în parlament pentru aprobare sau emite decrete pentru modificarea unor reguli minore.

Prim-ministrul Donald Tusk a spus săptămâna aceasta că primul lot „masiv” de legislație va fi prezentat joi, dar radioul RMF FM a raportat că anunțul a fost amânat.

La început, Brzoska a decis că echipa sa nu va urmări modificări care ar dăuna muncitorilor, subliniind o diferență față de concedierile masive ale lui Musk din administrația americană și reducerile drastice ale ajutoarelor umanitare ale SUA, în numele reducerii cheltuielilor și transparenței.

Polonia
Sursă: Dreamstime

Wojciech Kostrzewa, un fost director de bancă și media din echipa lui Brzoska, a spus că inițiativele-cheie includ îmbunătățirea eficienței sistemului de justiție, simplificarea taxelor și facilitarea transformării țării de la cărbune într-o direcție mai favorabilă afacerilor.

Există și idei care provin din poziția geopolitică a țării. Acestea includ, a spus el, facilitarea participării companiilor private în inițiativele de apărare, în contextul în care Polonia, ca membru NATO, își mărește cheltuielile militare în urma războiului din Ucraina.

„Acest proiect a deschis o fereastră rară de oportunitate”, a spus Kostrzewa într-un interviu. „Nu trebuie să irosim acest entuziasm, mai ales că ar putea modela economia noastră pentru anii următori.”

Polonia deja se descurcă relativ bine pe listele de birocrație, depășind majoritatea țărilor europene. Un sondaj al unui grup al Băncii Mondiale a arătat că managementul de nivel înalt pierde 7,7% din timp cu reglementările guvernamentale poloneze.

Polonia a îmbunătățit deja mediul său de afaceri

Mediul privat a susținut în mare parte pe Tusk înaintea alegerilor parlamentare din 2023, care au înregistrat o participare record la vot, după opt ani de guvernare naționalistă combativă. În timp ce a reușit să restabilească legăturile cu Uniunea Europeană și să deblocheze ajutoarele blocului, nu a făcut prea mult pentru a ajuta antreprenorii.

Acest lucru a început să se schimbe după ce președintele american Donald Trump l-a numit pe Musk să conducă Departamentul de Eficiență Guvernamentală. În timp ce își prezenta programul de revitalizare a economiei de 800 de miliarde de dolari în februarie, Tusk i-a cerut lui Brzoska să ajute la reducerea birocrației.

În câteva săptămâni, premierul s-a întâlnit cu executivi de la Google și Microsoft, două firme americane deja prezente în Polonia. Luna aceasta, partidul său și partenerii săi de coaliție au adoptat o legislație care reduce costurile de sănătate pentru lucrătorii independenți, în timp ce Tusk a cerut mai mult naționalism economic în comenzile publice.

Dereglementarea va dura timp, astfel că impactul asupra alegerilor ar putea fi limitat, a spus Anna Materska-Sosnowska, politolog la Universitatea din Varșovia.

„Îi doresc mult succes lui Brzoska, dar având în vedere interesele diferite ale partenerilor din coaliție și complexitatea reglementărilor, nu mă aștept la o implementare rapidă”, a spus ea.

Dacă va fi făcută corect, campania de dereglementare ar putea avea efecte favorabile, cum ar fi îmbunătățirea percepției afacerilor în țară, a spus Brzoska.

În ceea ce privește Romania, țara noastră este campioana atunci când vine vorba despre interesul companiilor despre subiecte si probleme de ordin guvernamental.