Cei mai mari factori de risc legați de apariția diabetului de tip 2 sunt vârsta de peste 40 de ani, faptul de a avea membri ai familiei cu diabet de tip 2, de a fi de origine sud-asiatică sau africană sau de a avea o greutate corporală mai mare – și mai ales o talie mai mare.

Studiul Cambridge a utilizat date de la aproape 2 milioane de persoane din 31 de studii. Participanții au fost urmăriți timp de zece ani în medie. În acest timp, aproximativ una din 20 de persoane a dezvoltat diabet de tip 2.

Cercetările sugerează că persoanele cu niveluri ridicate de fier sunt mai susceptibile la diabet de tip 2

Legătura dintre carnea procesată și cea roșie se datorează conținutului de nitrați și sare, aditivi folosiți pentru tratarea multor tipuri de carne procesată. Acești aditivi au fost, de asemenea, legați de un risc crescut de apariție a cancerului de colon. Mecanismul care leagă carnea procesată de cancer pare să fie similar cu modul în care ar putea fi legată de diabetul de tip 2, scrie Medicalxpress.

Carnea roșie este bogată în fier, iar cercetările sugerează că persoanele cu niveluri ridicate de fier sunt mai susceptibile de a dezvolta diabet de tip 2. Carnea carbonizată, gătită la flacără deschisă sau la temperaturi ridicate, este, de asemenea, legată de un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.

diabet_zaharat_sanador.v1

Recomandările nutriționale ale guvernului britanic

Recomandările nutriționale ale guvernului britanic oferă un sfat: limitați consumul combinat de carne roșie și carne procesată la cel mult 70 g în medie pe zi. Dacă decideți să nu mai consumați carne roșie, consumați surse alternative de fier, cum ar fi fasolea, lintea, legumele verde închis și cerealele îmbogățite, ca parte a unei diete atent planificate.

Cel mai bun sfat pentru a vă reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este să vă mențineți o greutate sănătoasă și să fiți cât mai activ fizic posibil. O dietă sănătoasă trebuie să includă multe legume, fructe, fasole, mazăre, linte, nuci, semințe, cereale integrale, produse lactate, pește, carne albă și cât mai puțină carne procesată.