Ministrul britanic al Sănătății, Sajid Javid, a anunțat că au fost descoperite două cazuri de persoane infectate cu noua tulpină descoperită în Africa de Sud, numită Omicron.
Este alertă în Marea Britanie! Două persoane au fost depistate cu tulpina Omicron
În cursul zile de sâmbătă, ministrul britanic al Sănătății, Sajid Javid, a declarat că au fost descoperite două cazuri de persoane infectate cu tulpina Omicron. Acesta a mai spus că cele două persoane au fost depistate de către Agenția britanică de securitate sanitară (HSA) în Essex și în Nottingham.
Potrivit BBC, cele două persoane au fost plasate în izolare împreună cu membrii familiilor lor, urmând ca luni să aibă loc testări suplimentare. De asemenea, anunță Ministerul britanic al Sănătății, cele două cazuri au legătură cu călătorii în Africa.
Marea Britanie adaugă noi țări pe ”lista roșie”
După ce tulpina Omicron a fost descoperită, Marea Britanie a decis ca, de vineri, călătorii care vin din Africa de Sud, Zimbabwe, Botswana, Lesotho și Eswatini să nu mai fie lăsați să intre pe teritoriu.
Sâmbătă, ministrul britanic al sănătății a anunțat că pe listă vor fi introduse și Angola, Mozambic, Malawi și Zambia, urmând ca, duminică, de la ora locală 16:00 (18:00 ora României) călătorii din aceste țări să fie plasați în carantină pentru o perioadă de 10 zile.
” ”Pot să anunţ azi (sâmbătă) că un lucru pe care-l facem imediat este să efectuăm teste ţintite şi să secvenţiem cazuri pozitive în cele două zone afectate. Dacă cineva a fost într-una dintre aceste patru ţări sau în oricare alta de pe lsta roşie în ultimele patru zile, este necesr să se autoizoleze şi să facă teste PCR”, spune ministrul britanic al Sănătății.
Acesta a mai spus că vaccinarea anti-COVID este și mai importantă acum, pe fondul apariției acestei tulpini, subliniind că autoritățile fac tot ceea ce este necesar pentru a proteja progresele pe care Marea Britanie le-a făcut în lupta cu pandemia de coronavirus.
ECDC spune că mutația se va răspândi curând
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) trage semnalul de alarmă. Sursa citată anunță că riscul ca noua tulpină mutantă de coronavirus, denumită Omicron și depistată în Africa de Sud, să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”. În acest context, ECDC vine cu o serie de recomandări pentru țările din spațiul comunitar.
Potrivit unui raport de evaluare a riscurilor publicat de agenția de sănătate a UE, se estimează că „nivelul general de risc pentru UE şi SEE (Spaţiul Economic European) asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este de la ridicat până la foarte ridicat”.
Trebuie menționat faptul că până în momentul de față, varianta care a fost descoperită în Africa de Sud a apucat deja să se extindă, fiind depistată în Botswana, în Israel, în Hong Kong, dar şi în Belgia, ţară membră a UE.
În ceea ce privește riscurile, specialiștii spun că noua variantă de coronavirus, denumită inițial B.1.1.529, prezintă zeci de mutații la nivelul proteinei Spike. În acest context, există suspiciunea că ar putea eluda răspunsul imun, fie dat de vaccinuri, fie de o trecere anterioară prin boală.
Recomandările ECDC
„Evaluăm probabilitatea ca Omicron să ajungă în UE/SEE și să se răspândească în comunitate ca fiind mare. În condițiile în care și varianta Delta are o recrudescență în spațiul comunitar, impactul și posibila răspândire ulterioară a Omicron ar putea fi FOARTE MARE. În concluzie, nivelul general de risc pentru UE/SEE asociat cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 este evaluat ca fiind de la RIDICAT la FOARTE RIDICAT”, arată ECDC.
Totodată, sursa citată mai precizează că este nevoie de măsuri cât mai rapide pentru a evita un dezastru.
„Este importantă o abordare precaută și se recomandă cu tărie punerea în aplicare în timp util și consolidarea urgentă a măsurilor non-farmaceutice de prevenție în UE/SEE”, se arată în comunicatul agenției de sănătate a UE.
În același timp, ECDC mai precizează că monitorizarea genomică rămâne de cea mai mare importanță pentru depistarea timpurie a prezenței acestei variante. Astfel, se recomandă cu insistență evitarea călătoriilor către și dinspre zonele afectate cunoscute, precum și intensificarea testelor (cu secvențierea cazurilor confirmate) și urmărirea contacților în cazurile de COVID-19 care au o legătură epidemiologică cu zonele afectate.
De asemenea, având în vedere circulația extrem de activă a variantei Delta în țările UE/SEE, acestea sunt îndemnate să acorde cea mai mare prioritate vaccinării persoanelor vizate inițial de programele de imunizare. Totodată, ECDC recomandă să se ia în considerare o doză de rapel pentru persoanele cu vârsta de 40 de ani și peste, vizând mai întâi persoanele cele mai vulnerabile și cele în vârstă, iar apoi pentru toți adulții cu vârsta de 18 ani și peste, la cel puțin șase luni de la finalizarea schemei de vaccinare.