Este alertă în Marea Britanie. A apărut o nouă epidemie. Sute de mii de români, în pericol

Sursă: Dreamstime

Serviciul Naţional de Sănătate (National Health Service – NHS) a anunțat vineri, 30 decembrie 2022, că Anglia se confruntă cu o epidemie de gripă, numărul pacienților cu gripă internați în spitale fiind de șapte ori mai mare decât numărul înregistrat luna trecută. Astfel, sute de mii de români care locuiesc în această țară sunt în pericol.

Numărul pacienților cu gripă a crescut de șapte ori într-o singură lună în Anglia

Potrivit ultimelor date emise de către Serviciul Naţional de Sănătate (National Health Service – NHS), săptămâna trecută erau în spitale 3.746 de pacienți cu gripă, însă luna trecută erau doar 520 de pacienți cu gripă. Dintre oamenii spitalizați săptămâna trecută, 267 de persoane au fost la terapie intensivă.

Potrivit Serviciului Naţional de Sănătate, creșterea numărului de pacienți cu gripă pune presiune asupra serviciilor de sănătate din Anglia. Gradul de ocupare a paturilor rămâne ridicat, acum fiind 9 din 10 paturi ocupate (peste 93%), comparativ cu 86% cât era în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce numărul paturilor libere a fost la cel mai mic nivel înregistrat din 2012 până în prezent.

Cel puțin 30 de copii au murit în Marea Britanie din cauza streptococului A

Potrivit Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (The UK Health Security Agency – UKHSA), cel puțin 30 de copii au murit în Marea Britanie din cauza streptococului A. Aproximativ 25 de copii sub 18 ani au murit în Anglia din cauza iGAS (infecţie invazivă cu streptococ de grup A), potrivit datelor înregistrate în perioada 19 septembrie – 25 decembrie.

Doi copii de 10 ani din Scoția au murit din cauza iGAS pe data de 3 octombrie, a anunțat, miercuri, Public Health Scotland. Decesul a trei copii din cauza iGAS în Belfast și Țara Galilor a fost înregistrat de către  Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie, numărul total de copii răpuși de această boală crescând la 30.

Au fost înregistrate 151 de cazuri de iGAS la copiii cu vârste cuprinse între 1 an și 4 ani în acest sezon, comparativ cu cele 194 de cazuri la aceeași grupă de vârstă pe tot parcursul sezoanelor similare din 2017-2018. Au fost înregistrate 102 de cazuri la copiii cu vârste cuprinse între 5 ani și 9 ani, comparativ cu cele 117 de cazuri înregistrate din 2017 până în 2018.

La toate grupele de vârstă din Anglia, au existat 122 de decese cauzate de iGAS. Din 2017 până în 2018, au existat 355 de decese, dintre care 27 fiind copii. Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie a precizat, însă, că infecțiile rămân rare, iar majoritatea cazurilor continuă să fie înregistrate la persoanele de peste 45 de ani.

Bacteria pune în pericol viața oamenilor

Deși majoritatea infecțiilor sunt relativ ușoare, uneori bacteria respectivă poate pune în pericol viața oamenilor din cauza bolii denumită „streptococică invazivă de grup A (iGAS)”. Potrivit sursei citate anterior, ultimele date arată o „creștere în afara sezonului” a infecțiilor cu streptococul A și scarlatină și un număr mai mare de cazuri de ambele boli decât cel observat într-un an obișnuit. Au existat 33.836 de notificări de scarlatină în acest sezon, comparativ cu 4.672 de cazuri înregistrate în același moment din 2017 până în 2018.

„Continuăm să observăm o creștere a scarlatinei și a <faringitei streptococice> și acest lucru este, de înțeles, îngrijorător pentru părinți. Cu toate acestea, aș dori să subliniez că afecțiunea poate fi tratată cu ușurință cu antibiotice și este foarte rar ca un copil să ajungă să se îmbolnăvească mai grav. În timpul iernii, circulă o mulțime de boli care îi pot face pe copii să se simtă rău și, prin urmare, este important să evitați contactul cu alte persoane dacă nu vă simțiți bine, să vă spălați pe mâini în mod regulat și temeinic și să tușiți și strănutați în șervețele. De asemenea, îi îndemn pe toți cei care sunt eligibili pentru vaccinurile gratuite de iarnă să profite de acestea.

Majoritatea bolilor de iarnă pot fi gestionate acasă. Cu toate acestea, vă rugăm să vă asigurați că vorbiți cu un profesionist din domeniul sănătății dacă credeți că starea copilului dumneavoastră se înrăutățește, de exemplu dacă se hrănește sau mănâncă mai puțin decât în mod normal, este deshidratat, are o temperatură ridicată care nu scade, este foarte cald și transpirat sau pare mai obosit sau iritabil decât în mod normal”, a explicat Dr. Obaghe Edeghere, directorul de incidente din cadrul Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie.