Ungaria este pregătită pentru ce e mai rău. Unul dintre cei mai importanți oameni din Guvernul de la Budapesta a făcut anunțul îngrijorător.
Strategia de securitate națională, adoptată în această primăvară, prevede, în interesul garantării siguranței națiunii, crearea condițiilor sistemice, tehnice și umane pentru adoptarea de către Armata Ungară a unor poziții eficiente împotriva războiului hibrid și atacurilor cibernetice.
Armata Ungară este gata pentru a se apăra împotriva războiului hibrid și a atacurilor cibernetice, precum și pentru apărarea fizică împotriva făptașilor și a celor care au comandat săvârșirea faptei, scrie ediția de joi a ziarului ungar „Magyar Nemzet”.
„Armata Ungară depune eforturi imense pentru a fi cu un pas înaintea amenințărilor. Astfel, am înființat un centru pentru operațiuni cibernetice, un laborator cibernetic și o forță aeriană pentru apărarea împotriva atacurilor cibernetice. Toate acestea acoperă capacitatea și necesitatea Armatei Ungare ca să ne putem apăra împotriva războiului hibrid”, spune ministrul apărării, Tibor Benkő, conform hirado.hu.
Strategia de securitate națională acordă o atenție aparte războiului hibrid și atacurilor cibernetice, precum și adoptării unor poziții eficiente. Capacitățile cibernetice care pun în pericol siguranța fizică sau sunt capabile pentru a provoca mari pagube materiale sunt considerate de Ungaria drept arme, iar utilizarea acestora drept agresiune înarmată, la care poate să reacționeze printr-un răspuns efectuat în spațiul fizic.
Dat fiind faptul că de multe ori este greu de demonstrat motivul operațiuniilor cibernetice, nu este ușor de identificat făptașul, iar reacțiile necesită o evaluare cazuistică deosebit de precaută, prin implicarea organizațiilor guvernamentale în cauză, strategia de securitate națională clasifică în categoria riscurilor deosebit de grave asupra siguranței naționale acele operațiuni diplomatice, informatice și ale serviciilor secrete, concertate și de mare amploare, care prin îmbinarea exercitării unor presiuni financiare și economice, a atacurilor financiare speculante sau a amenințările militare (respectiv, prin mijloacele războiului hibrid) se încearcă destabilizarea Ungariei și slăbirea capacității sale de promovare a intereselor internaționale.
Potrivit strategiei, reprezintă un risc pentru siguranța națională atacurile cibenetice care provoacă pagube importante în sistemele informatice guvernamentale, în companiile strategice, precum și în anumite elemente ale infrastructurii vitale și în rețelele de calculatoare ale unor organizații importante pentru funcționarea societății.