În întreaga lume, antibioticele pe care fermierii le folosesc pentru a preveni îmbolnăvirea animalelor își pierd eficacitatea, deoarece bacteriile dezvoltă rezistență la antibiotice. Conform noilor cercetări, este o problemă uriașă, care a fost mascată de o concentrare îndelungată pe riscul pe care bacteriile rezistente îl prezintă pentru om.
Această tendință în lumea animalelor prezintă un pericol dublu. Pe termen lung, aceste bacterii rezistente ar putea ajunge la oameni, creând infecții netratabile și greu de stăpânit. Dar chiar și acum, în industria cărnii, utilizarea de rutină a antibioticelor dăunează capacității fermierilor de a crește animale și de a le trata în cazul în care acestea se îmbolnăvesc.
Problema apare din cauza modului de utilizare a antibioticelor, care este atât de comun, dar surprinzător de puțin cunoscut populației de rând. Antibioticele sunt adăugate la hrana animalelor, accelerând creșterea lor și împiedicându-le să se îmbolnăvească în hambarele aglomerate.
Conform estimărilor este posibil ca trei sferturi din toate antibioticele administrate în întreaga lume să fie utilizate în acest fel – lucru ce nu este deloc asemănător cu modul în care acestea sunt utilizate de om, unde scopul medicamentelor este vindecarea infecțiilor, nu prevenirea lor.
În urmă cu trei ani, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a organizat o ședință cu privire la problema utilizării greșite a antibioticelor în medicină și agricultură, numai pentru a constata, cu stupoare, că reprezentanții unor țări consideră că hrănirea propriei persoane are o prioritate mult mai mare decât sănătatea publică mondială.