Este alertă maximă chiar lângă România! S-a aflat abia acum ce vor să facă rușii

romania harta

SURSA FOTO: Dreamstime

Este alertă maximă chiar lângă România! Kremlinul ar încerca să destabilizeze Republica Moldova, potrivit evaluării efectuate recent de Institutul pentru Studiul Războiului. Ce urmăresc oficialii ruși?

Kremlinul ar încerca să destabilizeze Republica Moldova

Kremlinul ar încerca să destabilizeze Republica Moldova în încercarea sa de a împiedica integrarea ei în Uniunea Europeană (UE), scrie în ultima evaluare efectuată recent de Institutul pentru Studiul Războiului.

Conform sursei citate anterior, tensiunile dintre Rusia și Republica Moldova au crescut de la izbucnirea războiului din Ucraina, Guvernul de la Chișinău acuzând continuu Kremlinul că încearcă să destabilizeze Republica Moldova.

Rusia ar putea juca un rol de mediator între Republica Moldova și Transnistria

Duminică, directorul responsabil cu relația dintre Rusia și țările membre ale Comunității Statelor Independente (CSI), a declarat într-un interviu acordat pentru agenția de presă TASS că legăturile dintre Republica Moldova și restul statelor din CSI au început să se deterioreze treptat. Potrivit spuselor sale, Republica Moldova ar vrea să se retragă din CSI, până la sfârșitul anului 2024. Totuși, spune el, ieșirea sa din CSI ar fi în detrimentul cetățenilor moldoveni și a economiei moldovenești.

Conform lui, soluționarea conflictului transnistrean se confruntă cu „o criză profundă”. A sugerat, însă, că Rusia ar putea juca un rol de mediator între Republica Moldova și Transnistria pentru ameliorarea relației lor.

Republica Moldova a soluționat problema Transnistriei

La rândul său, vicepremierul Republicii Moldova, Oleg Serebrian, a zis, duminică, că țara sa nu va relua procesul de negocieri 5+2 în Transnistria, cât timp este război în Ucraina. („Formatul de Negocieri 5+2” are ca scop soluționarea tensiunilor dintre Republica Moldova și Transnistria. Pe cele cele două state, în cadrul negocierilor de pace sunt prezente Ucraina, Rusia, UE și SUA, drept mediatori.)

Luni, Oleg Serebrian a anunțat hotărârea Guvernului de la Chișinău de a soluționa problema Transnistriei, exclusiv prin mijloace pașnice. A negat existența planurilor de presiune militară sau de altă natură asupra Transnistriei.

Conform sursei citate anterior, Rusia ar intenționa să creeze nemulțumiri economice în rândul cetățenilor din Republica Moldova și de a se prezenta drept un garant al securității economice.

SURSA FOTO: Facebook, Oleg Serebrian

Ce este Comunitatea Statelor Independente (CSI)?

Pe data de 8 decembrie 1991, Comunitatea Statelor Independente (CSI) a fost înființată prin semnarea Acordului de constituire de către președinții Republicii Belarus, Federației Ruse și Ucrainei. La data de 21 decembrie 1991, Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kârgâză, Republica Moldova, Federația Rusă, Republica Tadjikistan, Turkmenistan, Republica Uzbekistan și Ucraina au semnat Declarația de la Alma-Ata privind crearea CSI.

La data de 22 ianuarie 1993, în cadrul Summit-ului CSI de la Minsk, a fost adoptat Statutul CSI. Republica Moldova a ratificat Acordul de constituire al CSI prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 40 din 8 aprilie 1994, iar Statutul CSI a fost ratificat prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 76 din 26 aprilie 1994.

Obiectivele CSI sunt:

  • cooperarea în domeniul politic, economic, de mediu, umanitar, cultural și alte domenii;
  • dezvoltarea economică și socială cuprinzătoare și echilibrată a statelor membre în cadrul unui spațiu economic comun, cooperarea și integrarea interstatală;
  • asigurarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în conformitate cu principiile și normele general recunoscute ale dreptului internațional și ale documentelor OSCE;
  • cooperarea între statele membre în asigurarea păcii și securității internaționale, punerea în aplicare a unor măsuri eficiente de reducere a armamentelor și cheltuielilor militare, eliminarea armelor nucleare și a altor arme de distrugere în masă și realizarea dezarmării generale și complete;
  • asistența cetățenilor statelor membre în libera comunicare, interacțiune și libera circulație în cadrul CSI;
  • asistența juridică reciprocă și cooperare în alte aspecte juridice;
  • soluționarea pașnică a litigiilor și conflictelor dintre statele membre CSI.

Organele statutare de cooperare ale CSI includ:

  • Consiliul Șefilor de State;
  • Consiliul Șefilor de Guverne;
  • Consiliul Miniștrilor Afacerilor Externe;
  • Consiliul Economic;
  • Consiliul Miniștrilor Apărării;
  • Consiliul Conducătorilor Trupelor de Grăniceri;
  • Adunarea Interparlamentară;
  • Judecătoria Economică.