Pe fondul războiului din Ucraina, un memorandum de înțelegere pentru explorarea hidrocarburilor din mare, semnat între Tripoli și Ankara, pune la îndoială, în mod deschis, teritoriul UE, dând și mai multe bătăi de cap Bruxelles-ului.
„Cel mai recent acord semnat de Ankara arată că Turcia urmează un anumit tipar”, a declarat o sursă din UE pentru Euractiv, înainte de summit-ul din această săptămână, la care este așteptat și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, informează Euractiv.
Acordul pune la îndoială apele teritoriale ale Greciei
Acordul preliminar privind explorarea energetică a fost semnat între Guvernul Libian de Unitate Națională și Turcia, fiind considerat o continuare a unui memorandum extins între cele două țări, din 2019.
Acordul pune la îndoială apele teritoriale ale Greciei, de la sud de insula Creta și a declanșat reacții aprinse. UE, Washingtonul și Atena au condamnat acordul, afirmând că destabilizaază regiunea, încalcă drepturile suverane ale statelor terțe, nu respectă Legea mării și nici nu poate produce o consecință juridică pentru statele terțe.
De la izbucnirea ”Primăverii Arabe” (seria de proteste anti-guvernamentale care s-au răspândit în majoritatea țărilor arabe), Libia se confruntă cu un peisaj politic fragil, având în vedere că există două guverne rivale: unul de Unitate Națională, cu sediul la Tripoli, care a semnat acordul cu Ankara, și cel de Stabilitate Națională, din Sirte. Acesta din urmă a criticat acordul, spunând că orice înțelegere încheiată de un guvern care nu se mai află la putere nu este obligatorie pentru statul libian.
„Vom scoate ochii oricui încearcă să ne încalce drepturile”
Mai mult, Ankara și-a intensificat retorica agresivă, punând la îndoială suveranitatea insulelor grecești. Partenerul guvernamental de extremă-dreapta al lui Erdogan, Devlet Bahçeli, a declarat recent că insulele Dodecaneze, arhipelag aparţinând Greciei din partea de sud-est a Mării Egee, aparțin Turiciei, nu grecilor. „Vom scoate ochii oricui încearcă să ne încalce drepturile și justiția”, a declarat politicianul.
O sursă din UE a declarat pentru EURACTIV că Bruxelles-ul urmărește îndeaproape escaladarea tensiunilor din Marea Mediterană și nu dorește să se confrunte cu un nou front de instabilitate, după invazia Rusiei în estul Europei.
Obiectivul său este de a pune sub semnul întrebării actualul status quo
„Toate mișcările Turciei, atât în retorică, cât și în practică, arată că Erdogan urmează un anumit tipar, prin repetarea anumitor acțiuni”, a spus sursa UE „Obiectivul este de a pune sub semnul întrebării actualul status quo”, a adăugat sursa.
Aceasta a mai subliniat că nu trebuie ignorat faptul că Turcia va organiza alegeri anul viitor, iar Erdoğan încearcă să-și atragă electoratul „patriotic”, în condițiile în care economia Turciei se deteriorează constant.
De anul trecut, Erdoğan a întrerupt toate liniile de comunicare cu guvernul de la Atena, declarând că premierul Mitsotakis „nu mai există” pentru el.
Libia, bogată în petrol, măcinată de conflicte
Bogată în petrol, Libia este divizată din 2014 între tabere politice şi militare care îşi au sediul în capitala Tripoli şi în estul ţării. Guvernul premierului Fayez al-Serraj se luptă cu forţele conduse de mareşalul Khalifa Haftar, care îşi are fieful în estul Libiei. Haftar este susţinut de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi de mercenari ruşi, potrivit unor diplomaţi şi oficiali de la Tripoli.
Turcia a susţinut guvernul recunoscut internaţional condus de Fayez al-Serraj, iar cele două părţi au încheiat un memorandum de înţelegere asupra cooperării maritime în estul Mediteranei.