În plin război în Ucraina, două state NATO sunt din nou la cuțite. Grecia a avertizat Turcia că a ajuns la limita răbdării, după provocările tot mai intense ale turcilor. Ankara pune presiune tot mai mare pe Atena pentru a-și retrage forțele armate de pe insulele din Marea Egee, inclusiv prin survolări repetate și solicitări de demilitarizare a insulelor grecești. Mai mult, Atena susține că se pregătește de o vară tensionată din pricina Turciei.
Se reaprind tensiunile în NATO. Anunțul făcut acum: Nu vrem să avem astfel de aliați!
„Vom face tot ce este necesar pentru a apăra și proteja drepturile noastre suverane depline. S-au atins toate limitele răbdării noastre”, a avertizat ministrul grec al Apărării, Nikos Panagiotopoulos Prezent la conferința anuală de securitate GLOBSEC, desfășurată la Bratislava, Panagiotopoulos a exprimat frustrarea Greciei în ceea ce privește relațiile cu Turcia, ambele state fiind membre NATO.
Nu vrem să avem asemenea aliați!
„Ni se pare ciudat să avem un aliat care lansează o amenințare de război la adresa noastră pentru că alegem să ne exercităm unul dintre drepturile legale, conform dreptului internațional, de a ne extinde apele teritoriale peste șase mile. O amenințare de război din partea unui aliat împotriva altuia? Nu vrem să avem asemenea aliați”, a spus oficialul elen citat de Greek Reporter.
Acesta a mai spus că Grecia nu vrea să aibă un astfel de aliat, care efectuează peste patruzeci de survolări ale spațiului său aerian, zilnic. „Nu doar incursiuni în spațiul nostru aerian, ci și survolări asupra zonelor locuite. Uneori, survolările Turciei au loc peste noapte. Mă întreb din ce motiv”, a continuat Panagiotopoulos.
Ce reclamă Turcia și cum răspune Grecia
Anterior, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu afirma că Grecia a construit o prezenţă militară pe insulele din Marea Egee, încălcând Tratatul de la Lausanne, din 1923, şi Tratatul de la Paris din 1947. Cavusoglu a amintit că insulele au fost cedate Greciei cu condiţia să rămână demilitarizate.
„Acordurile există, dar Grecia le încalcă. Le înarmează. Dacă Grecia nu opreşte această încălcare, suveranitatea insulelor va fi adusă în discuţie”, a spus el.
Atena a replicat, afirmând că Turcia a interpretat în mod deliberat greşit tratatele privind forţele armate de pe insulele sale estice şi spune că are motive legale pentru a se apăra în urma acţiunilor ostile ale Ankarei, inclusiv o ameninţare de război, dacă îşi extinde apele teritoriale.
Un lung istoric de dispute între cele două țări NATO
Schimbul de replici între Ankara și Atena reprezintă o nouă escaladare a tensiunilor dintre aliaţii NATO, care au un lung istoric de dispute pe o serie de probleme, inclusiv privind explorarea din estul Mediteranei şi revendicări rivale în Marea Egee.
Luna trecută, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu va mai discuta cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, exprimându-şi nemulţumirea faţă de comentariile făcute de liderul elen în timpul unei călătorii recente în SUA. Acesta a sugerat că Statele Unite ar trebui să blocheze achiziţia de avioane de luptă F-16 de către Turcia.
Grecia se pregătește pentru o vară de tensiuni cu Turcia
Grecia se pregătește pentru o perioadă prelungită de tensiuni cu Turcia, după recenta vizită a premierului Kyriakos Mitotakis în SUA. Într-o intervenție la Davos, la sfârșitul lunii mai, Mitsotakis a promis că va apăra Grecia, pe fondul revizionismului crescând al Turciei. ”Suntem vecini cu Turcia și trebuie întotdeauna să vorbim și să menținem canalele de comunicare deschise. Noi nu vom fi niciodată cei care nu vor mai discuta cu vecinii noștri”, a afirmat premierul grec. El a avertizat că nu va permite ca Turcia ”să se comporte ca o putere revizionistă, atunci greșește.”