Grecia anunță că este gata să-i înfrunte pe cei care îi amenință integritatea teritorială
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a afirmat luni, aflându-se la Paris, că Grecia este „pregătită să înfrunte” orice ameninţare împotriva suveranităţii sale, referindu-se la Turcia, care a acuzat Grecia că „i-ar ocupa” insulele din Marea Egee, relatează France Presse.
„Suntem pregătiţi să-i înfruntăm pe toţi cei care ne ameninţă să debarce în insulele noastre, pe teritoriul nostru”, a declarat Kyriakos Mitsotakis, aflându-se într-o vizită la Paris unde s-a întâlnit cu preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee.
În cadrul întâlnirii cu Macron, premierul Greciei a amintit despre cele şase avioane de luptă Rafale şi cele trei fregate de apărare şi intervenţie (DFI), cumpărate în martie de Atena şi a mulţumit Franţei pentru sprijinul său în faţa „provocărilor” lansate de Turcia. „Suntem întotdeauna deschişi discuţiei şi dialogului”, a adăugat premierul grec.
Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a acuzat recent Grecia că „ocupă” insulele țării sale din Marea Egee, care sunt greceşti, dar în care soldaţi greci nu pot staţiona şi a avertizat că forţele armate turce ar putea „sosi peste noapte” şi „să facă ceea ce este necesar”.
Preșdintele francez Emmanuel Macron a denunţat la rândul său „provocări şi afirmaţii inacceptabile, care pun sub semnul întrebării suveranitatea Greciei” şi a reiterat cu „claritate şi fermitate” sprijinul Republicii Franceze acordat Atenei. „Nu vom lăsa să se instaleze nicio dezordine, în special în Mediterana orientală”, a adăugat acesta.
La sfârșitul lunii august, Erdogan a lansat un nou avertisment împotriva Greciei
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Grecia că a vizat avioane turcești cu sistemul său de apărare aeriană S-300, a informat dpa.
Erdogan a catalogat această acțiune fiind „act ostil, potrivit agenţiei de presă Anadolu. Președintele turc a mai adăugat că făcând acest lucru, Grecia a provocat NATO şi aliaţii săi.
În ultimele luni, relațiile dintre Turcia și Grecia sunt în mare tensiune. Autoritățile de la Ankara susțin că acțiunile „ostile” din partea Greciei au caracter provocator şi dăunează eforturilor de pace. Cei doi vecini, ambii membri ai NATO, se confruntă cu mai multe neînţelegeri vechi ce vizează frontierele lor maritime şi aeriene, ceea ce a determinat forţele aeriene să efectueze patrule şi misiuni de interceptare aproape zilnice, în principal în jurul unor insule greceşti apropiate de coastele Turciei.
Atena acuză Ankara că survolează insulele greceşti. În schimb, Turcia afirmă că Grecia își staţionează trupele pe insule din Marea Egee şi că încalcă, astfel, tratate de pace semnate după cele două războaie mondiale.