După descoperirea unui focar de gripă aviară la o crescătorie din North Yorkshire (nordul Marii Britanii), peste 10.000 de curcani de la o fermă din Marea Britanie vor fi sacrificaţi, au anunţat duminică autorităţile citate de AFP, conform Agerpres.
Cele 10.500 de păsări de crescătorie vor fi sacrificate pentru a combate răspândirea epidemiei, care nu reprezintă un risc pentru sănătatea oamenilor.
O zonă de control a fost stabilită în jurul fermei de păsări din Yorkshire.
Potrivit responsabilului şef veterinar al Marii Britanii, Christine Middlemiss, „măsuri imediate” au fost luate pentru a împiedica răspândirea epidemiei, după detectarea sâmbătă a focarului de gripă aviară.
Mai multe focare au fost detectate luna aceasta în mai multe regiuni din Marea Britanie.
După apariţia vara aceasta a unor focare în Rusia şi Kazahstan, epidemia s-a răspândit recent spre Europa de Vest, unde au fost decretate nivele de alertă.
Se răspândește rapid în țările europene
Tulpina foarte contagioasă şi periculoasă a gripei aviare se răspândeşte rapid în Europa, punând în stare de alertă sectorul avicol, având în vedere că precedentele episoade au obligat sacrificarea a zeci de mii de păsări şi au provocat pierderi economice importante, transmite Reuters.
Boala a fost descoperită în Franţa, Olanda, Germania, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Irlanda, Suedia şi, recent, în Croaţia, Slovenia şi Polonia, după ce a lovit grav Rusia, Kazahstan şi Israel.
Marea majoritate a cazurilor de gripă aviară sunt descoperite în rândul păsărilor migratoare însă au fost raportate şi cazuri de infecţie în rândul păsărilor din ferme, ceea ce a condus, până acum, la eutanasierea a cel puţin 1,6 milioane de pui şi raţe în întreaga regiune.
În Olanda, cel mai mare exportator european de carne de pasăre şi ouă, aproape 500.000 de pui au murit sau au fost sacrificaţi din cauza virusului în toamna acestui an, şi peste 900.000 de găini au murit săptămâna aceasta la o singură fermă din Polonia, au precizat autorităţile din cele două ţări.
„Riscul de transmitere la păsările de fermă şi de apariţie de noi cazuri în rândul păsărilor sălbatice este mai mare decât în ultimii doi ani, din cauza apariţiei unor diferite tipuri de virusuri de gripă aviară în Europa”, a declarat un purtător de cuvânt de la Institutul Friedrich-Loeffler din Germania.
Datele furnizate de Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) arată că în Rusia numărul păsărilor care au decedat a ajuns la 1,8 milioane la finele lunii octombrie, iar aproape 1,6 milioane din numărul total au fost la o fermă din apropiere de Kazahstan.
Principala tulpină de gripă aviară descoperită în acest an în Europa este H5N8, care a decimat efectivele de păsări în 2016/2017, când regiunea s-a confruntat cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară, dar au fost raportate şi cazuri de tulpini de tip H5N5 şi H5N1.