Exporturile Germanei sunt, în continuare, lente

Exporturile germane sunt, în continuare, lente. După scăderile severe înregistrate în luna martie și o revenire nesemnificativă în aprilie, exporturile continuă să stagneze. În luna iunie, exporturile Germaniei au crescut cu 0,1% față de lună (de la un +0,1 lunar, ușor revizuit în sus, în mai). Acest lucru este în termeni nominali și nu este corectat pentru o inflație ridicată, arată un raport ING Bank publicat pe site-ul său.

Cu importurile în scădere cu 3,4% pe lună, de la 1,4% în luna mai, balanța comercială a crescut la 18,7 miliarde euro. Principalul partener de export al Germaniei, Statele Unite, a consemnat cea mai mare scădere a exporturilor germane, de 3,9%, în timp ce exporturile către alte state membre ale Uniunii Europene au scăzut cu 2,4%.

Blocați în stagnare

Începând de vara trecută și până la începutul acestui an, exporturile Germaniei au fost extrem de volatile. De câteva luni, volatilitatea a dispărut, iar exporturile – ca de altfel întreaga economie a țării, au plonjat în stagnare. Practic nu merg nicăieri, arată experții ING. Prin urmare, comerțul nu mai este motorul puternic de creștere al economiei germane, cum a fost odinioară, ci, mai degrabă, o frână.

Problemele din lanțul de aprovizionare, o economie globală mai fragmentată și China, țara din ce în ce mai capabilă să producă bunuri pe care le achiziționa anterior din Germania, sunt principalii factori care influențează exporturile germane.

Ponderea exporturilor germane către China a scăzut la 6%

În prima jumătate a anului, ponderea exporturilor germane către China a scăzut la 6% din totalul exporturilor, de la aproape 8%, așa cum erau înainte de pandemie. În același timp, dependența Germaniei de importurile de China rămâne destul de mare, având în vedere că tranziția energetică este dificil de realizat fără materii prime sau panouri solare chinezești.

Câteva mari companii nemțești, cu afaceri considerabile în China, au raportat scăderi semnificative ale vânzărilor în primul trimestru, inclusiv grupul de produse chimice BASF, principalul producător auto din țară Volkswagen și producătorul de piese auto Bosch.

Țările din Europa Centrală și de Est, singurul avantaj

Prăbușirea comenzilor de export, de la începutul anului, sugerează o scădere suplimentară a exporturilor pe termen foarte apropiat. Încetinirea preconizată a economiei SUA (care reprezintă aproximativ 10% din totalul exporturilor germane), inflația destul de ridicată și incertitudinea tot mai mare își vor lăsa amprenta și asupra exporturilor germane.

Unul dintre puținele avantaje pentru exporturile Germaniei îl reprezintă țările din Europa Centrală și de Est, care, în prezent, constituie mai mult de 11% din totalul exporturilor germane. Per total, cifrele exporturilor Germaniei confirmă imaginea prezentată de estimarea inițială de creștere a PIB-ului țării, de săptămâna trecută: economia germană rămâne blocată în stagnare.