Lovitură cumplită pentru NATO

Lovitură cumplită pentru NATO! Germania a anunțat că nu are de gând să se conformeze cerinței NATO de a aloca 2% din PIB pentru domeniul Apărării.

Surse politice apropiate acestei chestiuni au declarat că în proiectul bugetar actual nu se mai află clauza prin care trebuia să se ofere, anual, procentul de 2% pentru Apărare așa cum a cerut NATO.

Dat fiind această situație, Guvernul de la Berlin ar trebui să depună în continuare eforturi pentru a atinge acest procente în următorii cinci ani.

Guvernul german încă nu a oferit o declarație oficială cu privire la această chestiune, mai scrie presa internațională.

Alocarea de 2% pentru Apărare, respinsă

Informațiile cu privire la această clauză din proiectul bugetar vin la câteva zile după ce deputatul Wiebke Esdar, preşedintele Consiliului special din Bundestag care gestionează un buget militar special de 100 de miliarde de euro, a precizat că nu vede niciun motiv pentru care Apărarea să primească acești bani.

„Eu nu văd nicio necesitate de a aloca prin lege 2% din PIB pentru apărare când noi avem o reglementare foarte bună pe o perioadă de cinci ani”, a declarat el.

Actualul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, fusese de acord cu alocarea de 2% pentru Apărare, la doar câteva zile de când Federația Rusă a invadat Ucraina.

Olaf Scholz
SURSA FOTO: Dreamstime

Țările NATO au fost de acord cu alocarea de 2%

În urmă cu o lună, liderii țărilor care fac parte din NATO s-au angajat să majoreze cheltuielile pentru apărarea națională, chiar dacă Canada și alte țări nu au reușit de ani de zile să atingă obiectivul anterior al alianței.

Decizia fusese luată în cadrul summit-ului care a avut loc la Vilnius, capitala Lituaniei.

Doar aproximativ o treime din cele 31 de țări membre cheltuiesc deja două procente sau mai mult din economiile lor pentru Apărare.

Canada a fost de acord cu acest obiectiv, dar nu a stabilit un plan pentru a-l atinge, cheltuielile actuale fiind puțin mai mici de 1,3 %.

Cerințele NATO, determinate de SUA

La insistențele SUA, Alianța Nord-Atlantică a impus de mult timp ca fiecare națiune membră să aloce 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare.

Guvernul Angelei Merkel a respins această stipulare, dar la 27 februarie 2022 – la doar câteva zile după începerea invaziei armate a Rusiei în Ucraina – cancelarul Olaf Scholz a fost de acord cu aceasta, mai scrie presa internațională.