Undă de șoc la granița cu România! Mai mulți lideri cer Rusiei să intervină
Reprezentantul Sfatului Bătrânilor al autonomiei, Mihail Kendighelean, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta că pe 2 octombrie în Găgăuzia va avea loc congresul deputaților de la toate nivelurile, respectiv Adunarea Populară, autoritățile locale și Parlamentul Republicii Moldova, care va cere Rusiei și Turciei să protejeze autonomia de România.
„Avem informații că România se pregătește să intre în Republica Moldova imediat ce Rusia intră în regiunea Odesa. Ne pregătim pentru acest lucru. În luna octombrie adunăm congresul deputaților de la toate nivelurile, la care vom invita reprezentanți ai OSCE, ai Rusiei și Turciei, ai ambasadelor unor state străine. Hotărârea privind organizanirea congresului a fost luată de Adunarea Populară.
La congres va fi analizată situația în autonomie și modul în care Chișinăul își îndeplinește angajamentele prevăzute de legea cu privire la statutul special al Găgăuziei. Legea prevede că Republica Moldova este garantul păstrării și realizării drepturilor Autonomiei Găgăuze. În realitate, Chișinăul încalcă această lege și deja a privat Găgăuzia de majoritatea atribuțiilor sale.
Legea prevede că Republica Moldova este garantul păstrării și realizării drepturilor Autonomiei Găgăuze. În realitate, Chișinăul încalcă această lege și deja a privat Găgăuzia de majoritatea atribuțiilor sale”, a declarat Mihail Kendighelean pentru rador.ro
Mesajul lui Bogdan Aurescu pentru Chişinău
În altă ordine de idei, amintim că șeful diplomaţiei de la Bucureşti a evidenţiat anterior ajutorul oferit de România pentru reformele necesare în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi a depăşirii provocărilor generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, se arată într-un comnicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Bogdan Aurescu a felicitat autorităţile şi diplomaţii Republicii Moldova pentru demersurile vizând obiectivele de integrare europeană şi pentru reuşita istorică de a obţine statutul de stat candidat pentru aderarea la UE, precum şi pentru eforturile de consolidare a rezilienţei, de gestionare a provocărilor şi dificultăţilor curente şi de reformă de ansamblu a statului.
Ministrul român de Externe a precizat că România sprjină toate aceste acţiuni ale Republicii Moldova, mai ales integrarea în familia europeană, subliniind că este vorba despre un obiectiv strategic de politică externă al ţării noastre.