Serghei Jirnov, fost spion KGB, a vorbit despre situația alarmantă din Republica Moldova în contextul în care Federația Rusă este deranjată de guvernarea pro-europeană de la Chișinău.
Serghei Jirnov, fost spion KGB, este de părerea că Rusia reprezintă o amenințare reală la adresa Republicii Moldova, încercând să destabilizeze situația din țară, inclusiv prin politicienilor fugari.
,,Să știți că atunci când Rusia sau Transnistria vorbește despre potențiale provocări, fiți siguri că ei le pregătesc, deja este un lucru cunoscut cum se petrec aceste manipulări, se pun în gură lui Peskov (nr. purtătorul de cuvânt al președintelui rus) sau lui Zaharova(nr. purtătorul de cuvânt al MAE rus), iar dacă ei vorbesc despre aceasta ei își pun planurile pe seama adversarului, iar dacă le-au anunțat public înseamnă că ei le-au și pregătit”, a spus Serghei Jirnov, fostul spion KGB, în cadrul unui interviu acordat postului TVR Moldova, referindu-se și la presupusa tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol anunțată recent de așa-zisul Minister al Securității din stânga Nistrului.
Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă a Kremlinului?
Serghei Jirnov a precizat că discuțiile propagandiștilor ruși, potrivit cărora Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă a Kremlinului, dar și rachetele care au survolat ilegal spațiul aerian sau care au căzut pe teritoriu, fiind niște provocări, sunt indicii care denotă că Rusia este o amenințare.
,,Ultimele provocări în adresa Republicii Moldova, cu rachete care vă survolează spațiul aerian, care cad pe teritoriul dumneavoastră, faptul că au început discuții că Moldova va fi următoarea, propagandiștii lui Putin vorbesc despre aceste planuri, deci amenințarea este reală și ea trebuie tratată ca o amenințare serioasă. Unica problemă pentru Vladimir Putin este faptul că acea operațiune pe direcția Nikolaev-Odesa nu a avut loc, datorită contra atacului ucrainean rușii au fost nevoiți să se retragă să părăsească și Hersonul și să se retragă pe malul stâng al râului Nipru. De pe mare nu vă pot ataca deoarece ucrainenii îi pot lovi cu rachete astfel corăbiile ruse nu se pot apropia de Moldova. În linii mari Ucraina este scutul care vă protejează țara”, a mai menționat fostul spion KGB.
Fostul ofițer de informații a făcut referire și la folosirea politicienilor moldoveni din opoziție de către Kremlin.
,,Moscova profită la maxim de acest factor, deoarece anume acești oameni creează un contingent propice pentru Kremlin și mai ales pentru faptul că ei sunt cercetați penal este normal ca ei să fie supărați pe Moldova și nutresc planuri de revanșă, de răzbunare”, a conchis el.
Moscova a negat că ar pregăti o lovitură de stat
În data de 12 martie, potrivit șefului Legislativului de la Chișinău, țara sa a asistat la o nouă tentativă de destabilizare cu scopul de a schimba puterea de la Chișinău și punerea Republicii Moldova la dispoziția Rusiei care vrea să o folosească în războiul contra Ucrainei. Președintele Parlamentului Igor Grosu s-a referit la manifestația antiguvernamentală organizată de partidul pro-rus Șor care a invocat situația internă.
Cu câteva ore înainte de a începe manifestația, poliția a anunțat că protestul urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă și remunerate cu mii de dolari. În spatele operațiunii se află serviciile specializate ale Rusiei.
Partidul Șor, formațiunea condusă de Ilan Șor, politician cu probleme penale și care se ascunde de justiția de acasă în Israel, a reluat manifestațiile antiguvernamentale după ce Maia Sandu a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova.
Totuși, Moscova a negat că ar pregăti o lovitură de stat și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului, dând exemplu ,,scenariul ucrainean”.