Este alertă mondială! COVID face ravagii. Poate provoca deformări cardiace

Sursă: Dreamstime

Un nou studiu publicat de Oxford arată că aproape 30% dintre copiii care se îmbolnăvesc de o formă ușoară a coronavirusului pot avea parte de deformări cardiace. Același lucru se poate întâmpla și pentru cei care sunt asimptomatici.

Coronavirusul este periculos pentru copii! Pot avea deformări cardiace

Potrivit studiului efectuat de Oxford, 30% dintre copiii mai mici de șapte ani au fost descoperiți cu probleme cardiace după ce au fost infectați cu coronavirus. Aceștia erau sănătoși înainte de infectare.

La studiu au participat 53 de copii cu vârsta între 4 și 7 ani care au fost confirmați cu cornavirus. Pacienții au fost supuși unui studiu ecocardiografic transtoracic standard și a unui studiu ecocardiografic de urmărire a petelor la cel puțin 3 luni de la diagnostic.

În urma studiului s-a ajuns la concluzia că infecția cu SARS-CoV-2 poate afecta deformarea ventricolului stâng la o parte din copii, chiar dacă boala are o formă ușoară sau este simptomatică.  Cercetătorii spun că este necesară o monitorizare pentru a verifica reversibilitatea acestor modificări și impactul acestora asupra rezultatelor pe termen lung, notează Oxford Academic.

Ce recomandă medicii

Medicul primar cardiolog, Alina Iliescu, a precizat că există anumite simptome care trebuie să îi pună pe gânduri pe părinți cu privire la infectarea cu coronavirus. Acesta a spus că în cazul în care simptomele persistă, trebuie să se adreseze unui medic cardiolog pentru o evaluare mai atentă.

”Simptomele care ar trebui să pună un părinte pe gânduri sunt o oboseală accentuată pe care copilul nu a resimțit-o înainte de infecția cu SARS-CoV-2, palpitații, dureri nespecifice, înțepături în piept și variații de tensiune, fie tensiuni prea mici, fie la limita superioară, tensiuni de 12, 13, care nu sunt caracteristice copiilor. Dacă aceste simptome persistă după vindecare este bine ca părinții să se adreseze unui medic cardiolog pentru o evaluare mai atentă, atât ecografică, cât și poate monitorizări pentru 24 de ore ale tensiunii arteriale sau ale pulsului”, a explicat medicul primar cardiolog Alina Iliescu, la Digi 24.

Studiul oferă noi perspective asupra impactului cardiac al COVID-19 la pacienții copii și adolescenți, arătând pentru prima dată că 26% dintre copiii recuperați dintr-un COVID-19 asimptomatic sau ușor simptomatic prezintă o afectare cardiacă subclinică ușoară la 3 luni după infecție. Această constatare este de mare interes deoarece implicarea cardiacă nu se corelează cu severitatea manifestărilor clinice COVID-19. Spre deosebire de adulți, SARS-CoV-2 este o boală mai ușoară pentru copii.

Sursă foto: Dreamstime