Este alertă la nivel mondial după ultimul anunț venit din China. Zhong Nanshan, şeful Comisiei Naționale pentru Sănătate de la Beijing, estimează că epidemia de coronavirus se va extinde până în luna iunie cel puțin.
Zhong Nanshan este un epidemiolog de top din China și totodată, medicul care a identificat SARS în 2003 și care a jucat un rol important și în combaterea noului coronavirus.
Epidemiologul consideră că epidemia va continua să se răspândească la nivel global până cel puțin în luna iunie, potrivit South China Morning Post
Acest lucru este susținut și de ulltimele date, care arată că numărul total de persoane infectate cu noul coronavirus a depășit 109.000.
De asemenea, cel puțin 3.820 de persoane au murit deja, iar peste 61.000 de pacienți s-au vindecat. Statistica arată că, deși epidemia a încetinit semnificativ în China, în Italia, Coreea de Sud și Iran, au apărut probleme mai mari.
Cum prevenim noi cazuri?
Într-o intervenție televizată, Zhong a avertizat că autoritățile chineze că este nevoie de o concentrare nu doar pe controlul epidemiei, dar și pe prevenirea importului de cazuri, în special în provincia Guangdong, un important nod de transport internațional.
„Verificările de la frontiere trebuie să fie întărite, iar autoritățile trebuie să instituie măsuri de carantină pentru călătorii din zonele afectate de epidemie”, a spus specialistul.
Virusul dispare la căldură?
Zilele trecute, experții în boli infecțioase citați de Time au avertizat că este prea devreme să presupunem că vremea caldă va opri răspândirea coronavirusului.
Doctorul Nancy Messionnier, de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, a subliniat că orice presupunere pe tema evoluției noului coronavirus este deocamdată nefundamentată
„Cred că este prematur să presupunem că epidemia va încetini”, a spus Messionnier.
„Noul patogen nu are nici măcar un an de la apariție”, a adăugat ea. Alți experți consultați de Time s-au arătat de acord că este prea devreme pentru a estima cum va influența vremea caldă răspândirea virusului. McGraw, de la Pennsylvania State University, a precizat că mai mulți factori vor fi decisivi. ”Rata de răspîndire a virusului, eficiența măsurilor de prevenție, vremea și imunitatea oamenilor vor juca cu toate un rol în determinarea viitorului epidemiei”, a spus experta.
Un expert de la Universitatea din Hong Kong, a mai avertizat că, deoarece virusul este nou, iar oamenii nu au o imunitate naturală pentru el, toate estimările sunt deocamdată inutile.
„Dacă vom avea o răspândire susținută în mai multe țări, va fi foarte greu să eradicăm virusul. Există riscul ca, fără o intervenție globală pentru prevenirea epidemiei, noul coronavirus să devină o problemă sezonieră”, a spus Charles Chiu, profesor la University of California, San Francisco. China dă semne de vindecare În ţara unde COVID-19 şi-a făcut apariţia la sfârşitul lui 2019, epidemia dă semne de regres de mai bine de câteva săptămâni, în timp ce virusul continuă să se propage în restul lumii, notează AFP, citată de Agerpres.
Ce spune OMS?
OMS este și ea în alertă. Există îngrijorări cu privire la faptul că amenințarea unei pandemii devine reală.
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune că amenințarea unei pandemii de coronavirus a devenit „foarte reală”, dar a încercat să dea asigurări că aceasta poate fi controlată.
„Acum, că avem coronavirus în atât de multe țări, amenințarea unei pandemii a devenit foarte reală. Dar a fi prima pandemie pe care o putem controla. Concluzia este că nu suntem la mila acestui virus”, a spus Ghebreyesus, potrivit unei postări de pe contul de Twitter al OMS.
„Trebuie să ne aducem aminte că putem încetini răspândirea coronavirusului, prin acțiuni decisive și luate la timp, și putem preveni infecțiile. În rândul celor infectați, cei mai mulți își vor reveni”, a adăugat el.