Este alertă totală în România! Banii europeni care trebuiau primiți prin PNRR ar putea fi distribuiți altor țări, ca urmare a faptului că documentul prezentat Comisiei Europene de partea română este unul cu caracter general, din care lipsesc proiectele concrete.
Fostul comisar european Corina Crețu, în prezent europarlamentar, a acuzat faptul că PNRR este privit la Bruxelles ca o dovadă de neseriozitate din partea guvernului de la București.
Este alertă totală în România! PNRR, acuzat de la Bruxelles de politizare
Crețu a vorbit în termeni extrem de critici la adresa PNRR, arătând că în rândul oficialilor europeni există percepția că documentul este unul cu caracter politic, care încearcă să favorizeze zonele din România conduse de autorități locale ce fac parte din coaliția aflată la guvernare, în dauna județelor cele mai sărace, atribuite în mod tradițional PSD-ului.
”Planul este foarte general și în primul rând este suspectat de o politizare. In momentul în care la dezvoltarea orașelor se vorbește la modul general despre dezvoltarea zonelor din jurul gărilor, regenerarea parcurilor industriale, dar nu se spune nicăieri pe ce criterii, în funcție de sărăcie, în funcție de PIB pe cap de locuitor, eu cred ca acest lucru lasă o marjă foarte mare politizării.”, a arătat Corina Crețu, joi seară, într-o intervenție telefonică la TVR.
Ea a atras atenția că data limită pentru accesarea fondurilor europene prevăzute pentru PNRR este 31 august 2026 și că banii care nu sunt accesați de țările incapabile de absorbția fondurilor alocate prin mecanismul european vor fi redistribuiți statelor care și-au făcut planul.
”O șansă istorică de care nu ne putem bate joc”
”Fiecare țară are o dată limită, 30 aprilie, pentru a prezenta un plan în baza a 6 piloni. Eu am mai multe întrebări la care nimeni nu răspunde. E opacitate totală, lipsă de transparență, îmi pare foarte rău, ar fi trebuit o consultare a specialiștilor.
Dacă avem în Programul Operațional Regional drumul Ungheni – Iași – Tg Mureș, de ce să-l punem și în PNRR? Arată neseriozitate”, a acuzat eurodeputatul.
”Ideea acestui PNRR a venit din iulie anul trecut ca urmare a pandemiei. Eu cred ca încă de atunci ar fi trebuit ca PNRR să reprezinte o prioritate națională, e un subiect chiar strategic pentru țara noastră, pentru că în primul rând beneficiarii trebuie informați pentru a-și fi pregătit până acum proiectele. Este o șansă istorică de care nu ne putem bate joc.
Dacă vorbim de bani, într-adevăr, pe hârtie aveam așa, avem 30 de miliarde de euro PNRR, 30 de miliarde cadrul financiar multianual 2021-2027 care se negociază în paralel și de care nu se spune nimic, la Agricultura sunt peste 10 miliarde, plus Fondul pentru Tranziție Justă, în total cam 79 de miliarde de euro.”, a mai spus Corina Crețu.