Mircea Geoană: Lupta împotriva corupţiei contează

,,Centrul de greutate al Europei se mută spre est şi există o şansă reală ca Europa Centrală, Europa de Sud-Est şi, desigur, Europa de Est, să devină mult mai robuste din punct de vedere politic, economic şi tehnologic. (…) Trebuie să spun, de asemenea, un lucru important, de care nu ar trebui să ne ferim. Buna guvernanţă contează. Transparenţa contează. Lupta împotriva corupţiei contează.

Uneori, când vorbim despre aceste noi centre de greutate, avem tendinţa de a uita că, pentru a ajunge cu adevărat în liga mare, trebuie să ne asigurăm că avem şi instituţiile politice, economice şi de stat de drept, precum şi mecanismele de control şi echilibru, astfel încât adevăratul potenţial, strategic, economic şi uman, să fie eliberat”, a declarat Mircea Geoană, într-un mesaj adresat în deschiderea dezbaterii „Europa în ascensiune – un nou centru de greutate: O nouă perspectivă asupra Europei de sud-est, centrale şi de est”, organizate de Institutul Aspen România, în perioada 25-26 mai, la Bucureşti, sub egida „Bucharest Forum – Un nou program european de arhitectură”.

Secretarul General Adjunct al NATO, a punctat, citat într-un comunicat de presă, că buna guvernare, transparenţa şi combaterea corupţiei sunt importante pentru a exista siguranţa că adevăratul potenţial, strategic, economic şi uman al României este eliberat.

,,Nu există nicio posibilitate ca o regiune să se dezvolte, iar celelalte, nu. Cred că acesta este momentul ca fosta Europă comunistă, noii veniţi în NATO şi UE, să ajungă la maturitate deplină, la un nivel deplin de influenţă, la un nivel deplin de dezvoltare şi, de asemenea, la un nivel deplin de stimă de sine, de respect şi de potrivire a valorii strategice, pe care o avem cu toţii în această regiune, cu puterea economică şi politică”, a subliniat Mircea Geoană.

Mircea Geoană, despre „Parteneriatului strategic România – SUA”

Recent, Secretarului General Adjunct al NATO a vorbit în cadrul „Parteneriatului strategic România – SUA” despre cuplarea masivă a României cu Diaspora.

,,România are nevoie să se cupleze organic cu masiva sa Diasporă, inclusiv cu cei 1,5 milioane de basarabeni care au dublă cetățenie, iar ca acest lucru să se întâmple trebuie făcute anumite lucruri”, a declarat dl. Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO.

Potrivit Secretarului General Adjunct al NATO, primul lucru care trebuie făcut este „să reinvestim în păstrarea identității românilor plecați de afară

„Mulți vor decide să rămână afară. Și nu ne este indiferent dacă a doua sau a treia generație de români din Europa, în principal, dar și din America, uită limba română, uită că sunt parte dintr-o singură națiune română, nu au acces sau prețuire pentru cultura română, pentru civilizația noastră, pentru istorie”, a subliniat Mircea Geoană.

În opinia sa, „trebuie sprijinit rolul limbii române, investit în școli în limba română”.

„Școli în bisericile românești, școli de duminică. În Spania este un program prin care se introduce limba română în școlile spaniole. Foarte mulți români de acolo cred că Statul român trebuie să reinvestească în lectori și în catedre de limbă română. Cred că trebuie să facem mult mai mult pentru a păstra legătura cu națiunea română și acest lucru este o precondiție ca noi să putem să avem o un viitor bun pentru români”, a adăugat dl. Mircea Geoană.

„Chiar dacă nu decizi să vii acasă, să găsim un mecanism prin care care să sprijinim dorința masivă a celor plecați de a da ceva înapoi țării. Poate câteva idei, poate o vacanță acasă, un medic care vrea să opereze, un profesor care vrea să predea, un om de afaceri româno- American care vrea să mentoreze un tânăr antreprenor de acasă”, a explicat Mircea Geoană.

Acesta a promovat ideea construirii unei platforme digitale, care „să pună cap la cap cererea cu oferta”, idee „bine primită în Los Angeles și San Francisco.

În al treilea rând, apreciază Mircea Geoană, trebuie găsite „mecanisme pentru a încuraja repatrierea comunităților românești.”

„Dacă s-ar întoarce 10-20% din Diaspora românească, cea de-a cincea cea mai mare diasporă din lume, dacă vom găsi soluții și se pot găsi, de la facilități fiscale, la formule de echivalare a diplomelor copiilor. Se pot găsi formule pentru a încuraja de o manieră mai sistematică acest proces”, a explicat el.

„Încă o dată: cine vrea să vină, perfect, cine nu vrea să vină să contribuie, dar măcar să ne păstrăm tradiția și identitatea națională”, a declarat  dl. Geoană, pe 15 mai.