Apropierea Rusiei de China este preocupantă în opinia secretarului general adjunct al NATO. Acesta spune că față de Rusia, China este „un alt tip de competitor strategic” și „o putere tehnologică importantă”.
O apropiere pronunțată între China și Rusia! Există riscuri pentru NATO, inclusiv pentru România?
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre rolul Chinei în relaţia cu Rusia şi ce riscuri aduce acest parteneriat Alianţei NATO şi României.
Acesta a fost întrebat care va fi rolul Chinei în contextul în care sprijină tot mai mult Rusia, ai cărei lideri sunt acuzați de crime de război în Ucraina.
„Există într-adevăr, o apropiere pronunțată între China și Rusia. E un partener strategic stabilit la limita unei alianțe militare, pentru că de ambele părți există o anumită rezervă față de dimensiunea cea mai importantă, care este cea militară. Acel parteneriat fără limite decis de către liderii celor două țări reprezintă, evident, un moment de preocupare pentru noi toți.
China este un alt tip de competitor strategic față de Rusia, altă dimensiune, altă forță economică, altă metodă, o putere tehnologică importantă, în timp ce Federația Rusă rămâne o țară foarte mare, o super-putere nucleară, dar cu o economie mult mai șubredă și care iese mult slăbită din acest război, inclusiv în lucrurile care făceau ca economia rusească să plutească, energia și exportul de armament”, a declarat secretarul general adjunct al NATO la Antena 3.
China este un rival puternic
Un aspect preocupant punctat de Mircea Geoană este acela că „Iranul intră în această horă”.
„Noi nu dorim să transformăm China într-un adversar. Este un rival puternic, încearcă împreună cu Rusia să schimbe regula jocului la nivel internațional, încearcă să propune lumii un model alternativ de dezvoltare.
Președintele Xi vorbea în discursul de la congresul partidului unde a luat al 3-lea mandat, spărgând regula de două mandate de până la dânsul care vorbea despre faptul că propune lumii un model alternativ de dezvoltare.
Să traducem puțin în limba română ce vrea să spună liderul chinez și chiar o spune și chiar crede și chiar acționează în această direcție.
El spune în felul următor: cetățeanul lui din China sau din Rusia sau din orice altă țară, sacrificați libertatea, libertatea dvs. individuală și în schimbul faptului că n-o să aveți libertate politică personală, aveți șansa să aveți o situație economică mai rapidă.
Noi asigurăm o creștere economică rapidă într-o societate care este, de fapt, autoritară și în care tu, ca cetățean chinez, primești o notă din partea guvernului, în funcție de ce postezi pe internet, cu cine te întâlnești, cui dai interviu și până la urmă, big brother undeva spune știi ce ne pare rău dumneata, mai la o parte.
Deci această chestiune este o provocare importantă pentru modelul nostru democratic și de piețe libere. Este o confruntare aprigă și nu doar economică, strategică, militară sau tehnologică, ci este în planul ideilor de organizare a societății”, a mai spus Geoană.
Lucrurile rămân preocupante
Acesta consideră că „acest pact mefistofelic” nu merită și a punctat mesajul transmis de liderii din Occident.
„Mesajul pe care liderii noștri, secretarul general, președintele Biden, președintele Macron l-au dat în mod direct Beijingului, de a nu trece linia și a sprijini Rusia din punct de vedere militar în acest război sperăm să fie auzită clar la Beijing, pentru că îi ajută economic, îi ajută să mai evite sancțiunile.
Nu e bine, dar oricum e o linie pe care sperăm ca liderii chinezi să nu să nu o traverseze, pentru că asta ar însemna o lume și mai complicată”, a spus secretarul general adjunct al NATO.