Dintre toate vitaminele, mineralele și suplimentele, peptidele de colagen sunt jucători relativ noi. Colagenul este una dintre cele mai importante proteine din corp, dar consumul de suplimente pe bază de colagen, pentru beneficiile aduse sănătății, este oarecum nou. Discuțiile din ultima vreme se concentrează însă pe o întrebare: este bine să adăugăm colagen în cafea sau în orice băutură caldă?
Se spune că temperatura ridicată a băuturii poate afecta beneficiile colagenului. Alții susțin că nu e nicio problemă și că putem sorbi liniștiți din cafeaua în care am pus peptide de colagen, scrie un site de specialitate, potrivit Mindbodygreen.
Colagenul este cel mai important element de legătură al organismului și reprezintă aproximativ 30% din proteinele corpului. Colagenul este proteina structurală-cheie care asigură coeziunea, elasticitatea și regenerarea tuturor țesuturilor noastre conjunctive, inclusiv pielea, tendoanele, ligamentele și oasele. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de colagen scade şi încep să apară primele riduri fine, durerile de articulaţii și scade densitatea osoasă.
Peptidele de colagen sunt mici peptide bioactive obținute prin hidroliza enzimatică a colagenului, altfel spus: descompunerea legăturilor moleculare dintre catenele de colagen individuale și peptide.
De ce să punem colagen în cafea?
Poate ați auzit că adăugarea de colagen în cafea face ca structura sa moleculară să se topească din cauza căldurii ridicate. Este însă doar un mit, presupunând că utilizați peptide de colagen de bună calitate.
„Peptidele de colagen de înaltă calitate sunt stabile la temperatură și sunt solubile”, spune nutriționistul Ashley Jordan Feira. ”De aceea, putem spune că pudra de colagen este destul de versatilă când e încorporată în cafeaua, smoothie-ul sau mâncarea preferată, rece, caldă sau chiar fierbinte”, adaugă ea.
Temperatura foarte mare și prelungită poate afecta colagenul
Dar colagenul nu este complet indestructibil. „Temperatura foarte mare și prelungită poate afecta colagenul”, spune Feira. Mai exact, colagenul poate rezista la temperaturi de până la aproximativ 200 de grade Celsius. Supus la o temperatură mai ridicată, pentru o perioadă lungă de timp, integritatea proteinei poate fi distrusă. În cazul cafelei de dimineață, de obicei aceasta are o temperatură în jur de 100 de grade Celsius la punctul de fierbere. Prin urmare, nu trebuie să ne facem griji privind descompunerea colagenului în ceașca cu cafea.
Este însă important de știut că femeile însărcinate, cele care alăptează sau care persoanele care urmează diverse tratamente trebuie să consulte medicul înainte de a pune colagen în cafea sau în altă băutură.
Unele cercetări au arătat că suplimentarea dietei cu colagen poate fi benefică pentru persoanele care suferă de artrită şi dureri articulare.