De obicei, se recomandă luarea unui unui supliment de vitamina D din luna octombrie până în aprilie. NHS recomandă tuturor copiilor cu vârsta peste un an și adulților din Marea Britanie să ia o doză zilnică de 10 mg de vitamina D, pornind de la presupunerea că, din mai până în septembrie, absorb suficientă vitamină de soare, pe față și pe brațe, scrie Stylist.
De ce trebuie să luăm vitamina D
Vitamina D este importantă pentru mai multe funcții vitale ale corpului, inclusiv susținerea sănătății oaselor și îmbunătățirea funcției creierului. Spre deosebire de alte vitamine, care pot fi absorbite cu ușurință prin dietă, principala noastră sursă de vitamina D este lumina soarelui.
„Cel mai bun mod de a obține vitamina D este ca organismul nostru să o producă din lumina directă a soarelui, în timpul lunilor de vară”, spune nutriționistul Georgine Leung. ”Asta se datorează faptului că soarele este suficient de puternic pentru ca radiația ultravioletă B (UVB) să ajungă la noi.”
Trebuie să luăm vitamina D și vara?
„În timpul lunilor de vară, în Anglia, majoritatea oamenilor poate sintetiza vitamina D suficientă, din expunerea la soare”, spune medicul de familie și dermatologul Thuvan Amuthalingam. „Cu toate acestea, mai mulți factori pot afecta acest proces. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare, inclusiv cele de origine africană, din țările africane sau din Asia de Sud, au nevoie de mai multă lumină solară pentru a produce vitamina D. De asemenea, vârstnicii, care nu petrec mult timp în aer liber, și cei care lucrează în interior sau își acoperă pielea motive medicale, ar putea să nu obțină suficientă vitamina D doar din lumina soarelui”, explică el.
În funcție de cât de susceptibili sunteți, ar trebui să luați în considerare un supliment de vitamina D pe tot parcursul anului pentru a menține nivelurile de vitamina D în intervalul optim. În timp ce majoritatea pot scăpa doar cu suplimente toamna și iarna, unele grupuri sunt mai expuse riscului de deficiență.
Adulții în vârstă pot avea nevoie de mai multă vitamina D
„Adulții în vârstă (persoanele de peste 65 de ani) pot avea nevoie de mai multă vitamina D decât persoanele mai tinere, deoarece e mai greu să sintetizezi vitamina D din soare pe măsură ce îmbătrânim”, explică nutriționistul Thalia Pellegrini. „În mod similar, un IMC de peste 30 este asociat cu niveluri mai scăzute de vitamina D. Persoanele cu boala Crohn și boala celiacă au nevoie de vitamina D din suplimente, deoarece aceste condiții afectează absorbția nutrienților în intestin”, spune Pellegrini.
Excesul ne poate face rău?
„Spre deosebire de vitaminele B și C, care sunt solubile în apă, vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că excesul nu poate fi eliminat cu ușurință orice exces. Vitamina D poate fi toxică dacă luăm mai mult decât avem nevoie într-o perioadă de timp”, spune Pellegrini.
Nu puteți supradoza cu vitamina D doar prin expunerea la lumina soarelui, dar administrarea suplimentelor pe cale orală poate provoca o afecțiune numită hipercalcemie, prin care se acumulează prea mult calciu în organism.
Potrivit NHS, asta ne poate slăbi oasele și poate deteriora rinichii și inima. Simptomele unei supradoze de vitamina D pot include greață, vărsături, slăbiciune și urinare frecventă.
Dacă sunteți îngrijorat că ați luat prea mult, solicitați sfatul medicului. De obicei, aceste efecte secundare și complicații sunt rare.
„Vitamina D este crucială pentru sănătatea oaselor, funcția imunitară și reducerea inflamației, iar nivelurile insuficiente pot duce la tulburări osoase, cum ar fi rahitismul la copii și osteomalacia sau osteoporoza la adulți”, spune dr. Amuthalingam. „Prin urmare, chiar și vara, unele persoane pot beneficia în continuare de suplimente pentru o sănătate optimă”, afirmă el.