Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a venit cu cea mai bună veste de până acum. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că suntem norocoși că ne aflăm în Uniunea Europeană.
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit azi la Digi 24 despre vaccinul anticoronavirus. Acesta a notat că este posibil ca românii testați pozitiv cu coronavirus să răspundă diferit la vaccin, așadar trebuie hotărâtă o ordine prin care aceștia să beneficieze de tratament.
„Există vaccinuri care probabil se vor administra într-o singură doză, există vaccinuri care se vor administra în două sau trei doze.
Tipul de vaccin s-ar putea să fie diferit. Adică, de exemplu, să dăm la persoanele tinere, la copii un anumit tip de vaccin și la vârstnici putem să dăm alt tip de vaccin. Problema cu persoanele vârstnice este că nu răspund la fel la vaccinare.
Reacția imună a unei persoane vârstnice este mai slabă decât reacția unei persoane tinere, mai ales la persoanele cu boli cronice. Or, ei constituie principala categorie care trebuie protejată împotriva acestei infecții. Și atunci o să existe probabil o prioritizare.
În primul rând, trebuie prioritizate categoriile care să aibă acces la vaccin în prima fază, care sunt persoanele vârstnice, boli cronice, personal medical, personal din serviciile esențiale pentru funcționarea unei țări, după care restul populației.
S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni și atunci vor avea prioritate vârstnicii”, a declarat Alexandru Rafila duminică la Digi24.
Vaccinul anti-COVID va fi trimis în România prin același mecanism precum Remdesivirul
Rafila este de părere că România va beneficia de vaccinul anti-COVID prin același mecanism prin care a beneficiat de medicamentul Remdesivir. Acesta a mai declarat că România este norocoasă că se află în Uniunea Europeană.
„Norocul nostru că suntem în UE și, așa cum am primit o cantitate importantă de Remdesivir din partea UE ca să putem trata cazurile grave de infecție, probabil că același mecanism în cadrul Uniunii va funcționa și pentru vaccin.
Din câte știu, UE a securizat o cantitate suficient de mare încât să facă posibilă – auzeam de la dl ministru Tătaru, care vorbea de 10 milioane de doze.
În Europa există trei companii care dezvoltă acest vaccin, mai există câteva companii în SUA. În ceea ce privește vaccinul din Rusia nu știu să fi existat discuții până nu primește un aviz referitor la siguranță și la eficacitate.
Agenția Europeană a Medicamentului nu va aproba în regim de urgență decât un vaccin care va fi absolut sigur”, a mai arătat Rafila.