Militarii americani de pe teritoriul României vor fi prezenți în continuare pentru a întări apărarea în contextul invaziei militare ruse asupra Ucrainei. Pentagonul a decis să prelungească prezența celor 4.000 de soldați.
Desfășurarea de trupe din România, care s-a amplificat imediat după invazia Rusiei împotriva Ucraina, s-a dorit a fi un avertisment pentru Moscova, conform promisiunii președintelui Joe Biden de a apăra „fiecare centimetru” din teritorul NATO.
Cei 4.000 de militari din Divizia 101 Aeropurtată au ajuns în România în vara anului trecut
Pentagonul a decis să prelungească prezența celor 4.000 de soldați americani pe teritoriul României pentru cel puțin încă nouă luni, au anunțat, sâmbătă, 21 ianuarie, oficialii de la Washington, conform sursei citate.
Militarii americani sunt staționați la baza aeriană Mihail Kogălniceanu. Aceasta a devenit un important centru de instrucție pentru forțele NATO din sud-estul Europei.
Rolul lor este de a forma o primă linie de apărare, în cazul în care Rusia ar dori să atace statele NATO. Cei 4.000 de militari din Divizia 101 Aeropurtată au ajuns în România în vara anului 2022. Înainte de sosirea lor a existat un contingent mai mic din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate, care a fost trimis ca un semnal de alarmă, imediat după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, a relatat New York Times.
Soldații sosiți vara trecută vor părăsi România în următoarele două luni, dar oficialii au explicat că ei vor fi înlocuiți de o altă brigadă din Divizia 101. Aceștia au mai spus că noua misiune va fi condusă, de asemenea, de ofițeri de stat major, inclusiv de un general cu două stele.
Până acum nu era clar dacă Pentagonul își va păstra contingentul la acest nivel la baza aeriană din România sau își va muta forțele în altă parte.
SUA vor continua să își ajusteze prezența
„Trimiterea unui general atât de aproape de frontul din Ucraina ar permite luarea unor decizii rapide cu privire poziționarea trupelor și armelor, în cazul în care Rusia ar decide să extindă războiul pe teritoriul NATO”, au explicat analiștii militari.
Decizia „ar asigura faptul că Statele Unite continuă să fie bine poziționate pentru a oferi o descurajare fermă și pentru a asigura o poziție defensivă alături de aliații de pe continentul european”, a precizat armata într-un comunicat de presă remis sâmbătă (21 ianuarie).
„Statele Unite vor continua să își ajusteze prezența, după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic”, se mai arată în materialul de presă.