România are „șansa istorică” de a repune pe picioare un domeniu important pentru țară, industria, prin accesarea unei sume de 10 miliarde de euro, bani europeni. Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a precizat că Grecia a cerut deja 5 miliarde de euro din totalul de 77 de miliarde care sunt la dispoziția statelor membre.
O șansă istorică pentru România
Potrivit unui comunicat al REPER, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a confirmat oficial în Parlamentul European că sunt disponibile 77 miliarde de euro, bani europeni nefolosiți de statele membre prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Acești bani pot fi accesați ca împrumuturi la costuri nesemnificative de orice stat membru pentru a extinde investițiile din PNRR.
În acest context, europarlamentarul Dragoș Pîslaru anunță că România poate beneficia de 10 miliarde de euro în cadrul unui „mini PNRR” pentru industrie. În opinia sa, acest lucru reprezintă „șansa istorică” pentru a pune pe picioare industria din România și crearea unor locuri de muncă „bine plătite pentru români”.
„Avem șansa istorică de a crea un mini PNRR pentru industria românească. Industria din România poate fi pusă pe picioare dacă Guvernul cere urgent cel puțin 10 miliarde de euro de la UE pentru investiții. Sunt bani pe care mediul de afaceri îi merită din plin, de la IMM-uri până la marile industrii care se pregătesc pentru provocările viitorului.
Putem crea locuri de muncă bine plătite pentru români, locuri de muncă ale viitorului. Este o șansă unică de a pune România pe harta țărilor cu salarii bine plătite şi investiții în acelaşi ritm de dezvoltare cu cel al Europei. România merită pe harta competitivității europene.
Nu ne permitem să mai pierdem oameni, forța aceasta de muncă trebuie să rămână acasă sau chiar să se întoarcă acasă”, a declarat Dragoș Pîslaru, europarlamentar REPER.
Banii pot fi accesați pentru investiții suplimentare
El susține că a discutat oficial cu vicepreședintele Comisiei Europene, care i-a confirmat că există 77 de miliarde de euro, bani europeni la dispoziția tuturor statelor membre, care pot fi accesați pentru investiții suplimentare în PNRR.
„Solicit de urgență Guvernului României să ceară cel puțin 10 mld euro de la Comisia Europeană pentru a investi masiv în industria din România. Grecia a cerut deja, pentru sectorul privat, 5 miliarde din acești bani noi disponibili”, mai spune europarlamentarul.
Anunţ legat de fondurile europene şi din partea ministrului Marcel Boloş
Tot legat de bani europeni, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, anunţa recent că analizează posibilitatea de a acorda măsurile compensatorii în continuare pentru populaţie şi pentru mediul de afaceri prin Fondul de Tranziţie Energetică în vederea transferării a 500 milioane de euro în acest Fond.
Potrivit spuselor sale, există posibilitatea ca oficialii români să atragă acești bani europeni.
„Aşa cum s-au clarificat lucrurile în spaţiul public, responsabilitatea pentru această gaură de 20 de miliarde şi acoperirea ei este a Ministerului de Finanţe şi lucrurile sunt cât se poate de limpezi. Noi discutăm de modalitatea în care putem să ne acoperim şi noi gaura pe care o avem, riscul de pierdere a banilor pentru cele 7,5 miliarde euro pe care le-am anunţat de la începutul anului şi pentru care căutăm măsuri ca să putem să ne acoperim şi noi gaura europeană.
Din acest punct de vedere, noi am adoptat şi anul trecut o serie de măsuri care privesc cardul de energie, voucherul de alimente, granturile pentru capital de lucru care au fost acordate în primăvara anului trecut pentru firme, iar la sfârşitul acestui an Comisia Europeană a aprobat modificarea de Regulament pentru ceea ce înseamnă granturile pentru capital de lucru la firme, o compensare a preţului la energie, cât şi pentru persoanele fizice, cele aflate în stare de deprivare materială şi în situaţie de vulnerabilitate.
În acest moment, analizăm şi această posibilitate pentru a acorda în continuare în Fondul de Tranziţie Energetică măsurile acestea pentru populaţie şi mediul de afaceri. Deocamdată sunt luate în calcul estimat măsuri compensatorii în valoare de aproximativ 500 milioane euro care ar urma să fie transferaţi în Fondul de Tranziţie Energetică, după ce avem în prealabil o discuţie cu Comisia Europeană.
Sunt posibil de atras de la bugetul UE, după ce discutăm în prealabil cu Comisia Europeană şi discutăm mecanismul acesta care este nou pentru România şi pentru cei care sunt beneficiarii acestor măsuri compensatorii”, a explicat, vineri, Marcel Boloş.