E obligatoriu în România de azi, 1 ianuarie 2023! Klaus Iohannis a promulgat deja o nouă lege, care vizează impozitarea achizițiilor de locuințe. Toți românii trebuie să știe despre ce este vorba.
A fost promulgată legea care stabileşte noul prag pentru impozitarea achiziţiilor de locuinţe
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat pe data de 20 decembrie 2022 legea de aprobare a Ordonanţei 16/2022 de modificare a Codului Fiscal, care stabileşte un nou prag de preţ pentru aplicarea unei TVA de 5% la locuinţe, un nou plafon la microîntreprinderi şi o cotă de impozitare de 8% pentru veniturile din dividende.
Potrivit legii, orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%.
Cota redusă se va aplica numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. De asemenea, se organizează „Registrul achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023” în format electronic.
O altă prevedere a legii respective se referă la impozitul pe dividende, care creşte de la 5% la 8%, cu excepţia celor distribuite în baza situaţiilor financiare interimare întocmite în cursul acestui an. Plafonul pentru microîntreprinderi coboară de la 1 milion de euro la 500.000 de euro pentru veniturile din 2023. În plus, se va elimina restricţia privitoare la încadrarea ca microintreprindere a veniturilor din consultanţă fiscală.
Legea a fost publicată deja în Monitorul Oficial sub denumirea de Legea 370/2022.
Un nou sistem integrat de monitorizare a traficului rutier
De asemenea, legea care stabileşte măsurile de eficientizare a monitorizării traficului rutier a fost promulgată pe data de 29 decembrie 2022, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
Noua lege vizează monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice într-un sistem integrat şi reglementează condiţiile în care pot fi utilizate datele colectate astfel. Actul normativ prevede instituirea sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes naţional, complementar sistemelor inteligente de transport.
„Prin instituirea e-SIGUR se urmăreşte realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 682 din 25 mai 2022, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în urma producerii accidentelor rutiere”, stipulează legea.
Monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice se realizează prin intermediul sistemelor de transport inteligente, parte integrantă din drum, într-un sistem integrat şi interoperabil.