Mercurul a crescut cu mult peste normalul perioadei în zone întinse din Europa, Spania și până în nordul Suediei. După o vară marcată de valuri de căldură repetate pe o mare parte a continentului, Europa se confruntă cu temperaturi excepționale chiar și în luna noiembrie, un semn al accelerării schimbărilor climatice, pentru European Data News Hub (EDNH).
Cea mai călduroasă lună octombrie din ultimul secol
„Luna nu s-a încheiat încă, dar putem spune deja, practic fără teama de a ne contrazice, că va fi cea mai caldă (în Spania) din 1961”, când au început să fie adunate înregistrările, a declarat Ruben del Campo de la serviciul meteorologic spaniol Aemet.
„Luna trecută va fi fost cea mai caldă lună octombrie din Spania de aproape un secol.”, a mai spus expertul.
„Una, două zile cu peste 30 de grade este normal pentru Spania. Dar atâtea zile, nu. Acestea sunt temperaturi de vară, în timp ce noi ne îndreptăm deja spre toamnă”, a spus del Campo.
Vineri dimineață, în stațiunea nordică San Sebastian, temperatura a atins 30,3 grade Celsius la ora 8:30, mult peste media sezonieră.
În contextul în care în ultimele zile s-au produs incendii de pădure în regiunea bască, din care face parte și San Sebastian, autoritățile au interzis grătarele și focurile de artificii pentru a reduce la minimum riscurile.
De asemenea, del Campo a evidențiat o „accelerare notabilă” a schimbărilor climatice din ultimul deceniu, expunând Spania la o deșertificare tot mai accentuată.
Potrivit grupului de reflecție Climate Central, orașele spaniole Madrid, Barcelona, Valencia și Zaragoza se află în top 10 al orașelor europene cele mai afectate de încălzirea globală, pe baza datelor din ultimele 12 luni.
Europa se confruntă cu un val de căldură
La fel ca Spania, Franța vecină a avut parte de un octombrie mai cald decât în mod normal. Între timp, Austria a înregistrat cel mai cald octombrie din istorie, a anunțat luni serviciul național de meteorologie al țării.
La nord, Suedia a fost și ea foarte afectată, reușind să atingă vineri o temperatură record de 19,5 grade în orașul Kristianstad din sudul țării.
„Aceasta este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Suedia la acest sfârșit de an”, a declarat pentru AFP Erik Hojgard-Olsen, meteorolog la Institutul suedez de meteorologie și hidrologie (SMHI).
În sud-vestul Franței, care a suferit de asemenea pagube extinse din cauza incendiilor de pădure în timpul verii, în timpul valurilor de căldură repetate, Meteo France a declarat vineri că temperaturile s-au apropiat de 30 de grade.
În Belgia, capitala Bruxelles a înregistrat o prognoză maximă de 24 de grade Celsius, cu 10 grade mai mult decât normalul pentru sfârșitul lunii octombrie.
Meteorologii sunt extrem de îngrijorați
Biroul britanic de meteorologie a precizat că londonezii s-au bucurat de o temperatură de 20,5 grade Celsius, „mai aproape de ceea ce am vedea în mod normal la sfârșitul lunii august, mai degrabă decât la sfârșitul lunii octombrie”, spun experții.
Un front cald care vine dinspre sud-vestul continentului a fost, de asemenea, benefic pentru Germania, care s-a bucurat de temperaturi mai apropiate de cele din timpul verii decât de cele de început de noiembrie.
„Greu de crezut că suntem la sfârșitul lunii octombrie, în timp ce mari părți ale Europei (și ale Africii de Nord) înregistrează o căldură neobișnuită”, a scris vineri pe Twitter Organizația Meteorologică Mondială.
Locuitorii și turiștii care se bucură deopotrivă de partea bună a unei excursii pe plajele Barcelonei au declarat că erau conștienți că există și o parte negativă.
„Suntem foarte fericiți să avem această căldură, ne place. Dar nu este normal”, a declarat Alicia Pesquera, o cosmeticiană în vârstă de 43 de ani.
„Bineînțeles că ne îngrijorează. În acest moment ar trebui să plouă sau cel puțin să fie un pic mai răcoare”, a declarat Fernando Raibas, un turist în vizită din regiunea nordică Galicia.