Tensiunile dintre două mari puteri sunt pe punctul de a se intensifica. În ultima vreme, tensiunile China-SUA au crescut, pe măsură ce economia chineză s-a izbit de tot felul de probleme. Liderul de la Beijing are motive să se teamă.
Sectorul tehnologic al Chinei este în pericol de a fi „sugrumat” de Statele Unite și aliații săi, a declarat, recent, președintele chinez Xi Jinping.
„Trebuie să accelerăm ritmul încrederii în tehnologia noastră pentru a preveni sugrumarea lui de către alte țări”, avertizat liderul chinez, potrivit The Gazette. La finele anului trecut, Statele Unite au anunțat controale unilaterale radicale ale exporturilor, menite să îngreuneze eforturile Beijingului de a obține sau a dezvolta semiconductori avansați.
În SUA, un efort bipartizan pe termen lung, menit să împiedice China să obțină avantaje cruciale în fața SUA și a aliaților săi, vizează restricționarea exporturilor de tehnologie occidentală către China. Președintele chinez susține că acest lucru poate fi contracarat.
Anunțul făcut de Xi Jinping
„Numai prin accelerarea construirii unui nou model de dezvoltare putem consolida fundamentul dezvoltării economice, putem spori securitatea și stabilitatea și ne putem îmbunătăți competitivitatea, puterea de dezvoltare și sustenabilitatea în timpul unor furtuni previzibile și imprevizibile”, a spus Xi. Liderul chinez vrea ca țara sa „să devină un lider global în domeniile științific și al tehnologiei, un pionier în domenii interdisciplinare de ultimă oră, centru științific major și centru de inovare pentru întreaga lume”. Dar unii experți americani se îndoiesc că statul chinez va reuși să facă acest lucru.
Exporturile de instrumente de fabricare a cipurilor, către China, restricționate
SUA și Uniunea Europeană au lansat un Consiliu pentru Comerț și Tehnologie, pe lângă eforturile americanilor de a se coordona cu japonezii împotriva „utilizarii neloiale și opace a influenței economice” a Beijingului. Japonia și Țările de Jos au anunțat deja că vor restricționa exporturile de instrumente de fabricare a cipurilor, către China, după ce au ajuns la un acord cu SUA menit să îngreuneze dezvoltarea de arme avansate de către armata chineză, a informat Financial Times.
Mai multe surse au declarat că țările au ajuns la un acord, după o rundă finală de discuții la nivel înalt la Casa Albă. Acordul a venit la trei luni după ce Washingtonul a impus controale unilaterale la export care au interzis companiilor americane să vândă echipamente avansate de fabricare a cipurilor către grupuri chineze. La finele anului trecut, SUA au anunțat controale unilaterale radicale ale exporturilor, menite să îngreuneze eforturile Chinei de a obține sau de a dezvolta semiconductori avansați pentru a fi utilizați în supercomputere și în alte aplicații militare, cum ar fi inteligența artificială, modelarea armelor nucleare și armele hipersonice.