Chiar dacă puțini oameni fac diferența între grupa de sânge A pozitiv și O negativ, aceste caracteristici ale sângelui care ne curge prin vene pot ajuta la determinarea riscului de a avea anumite afecțiuni.
Ce pot dezvălui grupele de sânge despre sănătatea noastră?
Majoritatea oamenilor nu pare interesată de grupa sanguină decât în momentul în care are nevoie de transfuzii de sânge sau când trebuie să doneze sânge. Cu toate acestea, cercetările sugerează că grupelor sanguine trebuie să li se acorde o atenție specială pentru că pot determina factori precum funcția organelor și riscul de îmbolnăvire.
Așa cum se știe, abia la începutul secolului XX, în 1901, biologul austriac Karl Landsteiner a descoperit grupele de sânge. Acest lucru a dus la realizarea unor progrese medicale majore, cum ar fi transfuziile sigure și identificarea urmelor de sânge în cadrul medicinei legale.
Tipurile de sânge sunt determinate de antigeni, un tip de proteină de pe globulele roșii. Cele patru grupe sanguine majore sunt determinate de prezența (sau lipsa acestora) a antigenelor A și B. Celulele roșii din sânge au, de asemenea, o proteină numită factor Rh, iar prezența acesteia indică o grupă de sânge pozitiv, în timp ce absența acesteia indică o grupă sanguină negativ. Grupele sanguine care se întâlnesc mai des sunt A, B, 0 și AB. Cunoașterea grupei sanguine și a Rh-ului sunt esențiale pentru stabilirea cazurilor de incompatibilitate în cazul transfuziilor. Cele două sisteme (ABO si Rh) determină 8 grupe sanguine:
A Rh pozitiv (A+)
A Rh negativ (A-)
B Rh pozitiv (B+)
B Rh negativ (B-)
AB Rh pozitiv (AB+)
AB Rh negativ (AB-)
O Rh pozitiv (0+)
Informația din antigeni
Organe esențiale precum creierul, ovarele și inima pot fi predispuse să se comporte diferit, în funcție de grupa de sânge. De când oamenii de știință au evidențiat, în anii 50, o asociere între grupa sanguină de tip A și cancerul gastric, studiile au identificat o mulțime de alte conexiuni posibile.
Acum se crede că persoanele cu grupa sanguină de tip A, B și AB au cu peste 80% mai multe șanse de a suferi de probleme de memorie și cognitive, care ar putea fi generate de afecțiuni precum hipertensiunea arterială și diabetul. S-a descoperit că diabetul de tip 2 este asociat cu un risc mai mare de apariție a bolii Alzheimer. Totodată, persoanele cu grupa de sânge A pot avea niveluri relativ ridicate de colesterol, asociate cu anumite tipuri de demență.
Cei cu grupa sanguină O pot suferi de probleme de fertilitate, cei cu B, risc mai mare de a avea boli de inimă
În timp ce grupa de sânge poate crește riscul pentru anumite afecțiuni, ar putea, în același timp, să-l reducă pentru altele. Astfel, persoanele cu grupa de sânge O sunt mai puțin susceptibile de a face diabet de tip 2, dar pot suferi de probleme de fertilitate. De asemenea, cei cu sânge de tip B au un risc mai mic de a face pietre la rinichi, dar un risc mai mare de a avea boli de inimă.
Boli precum cancerul pot fi legate de anumite tipuri de sânge
Boli precum cancerul pot fi și ele legate de anumite grupe de sânge, afirmă Stephanie Venn-Watson, epidemiolog veterinar, care a studiat legătura dintre riscurile de îmbolnăvire la oameni și animale. Există o asociere între „grupa de sânge A și un risc mai mare de boli cardiovasculare sau de inimă, cancer gastric și test pozitiv pentru COVID-19”, spune Venn-Watson.
„În schimb, oamenii cu grupa de sânge O au un risc mai mic de boli cardiovasculare, cancer pancreatic și test pozitiv pentru COVID-19, dar un risc crescut de ulcer”, afirmă ea.
Stilul de viață contează
Deși poate părea descurajant ca ceva precum grupa de sânge să aibă ramificații majore asupra sănătății, în final, depinde și de noi. De exemplul, dacă avem o grupă de sânge care este asociată cu șanse mai ridicate de apariție a unor boli de inimă, trebuie să începem să introducem în dietă alimente sănătoase pentru inimă și să facem exerciții fizice în mod regulat.