Inegalitatea pe glob persistă între națiuni și în interiorul lor. Topul celor mai sărace țări este întocmit de obicei în funcție de Venitul Național Brut, adică valoarea venitului unei țări împărțit la numărul de locuitori, exprimată în dolari.
Burundi, o țară din Africa de Est, este de departe cea mai săracă țară din lume, cu un venit național brut pe cap de locuitor care reprezintă o fracțiune din cifra mondială de 17.535 de dolari, potrivit Wall St. 24/7.
Rata oficială a sărăciei în Statele Unite a fost de 11,4% în 2020, potrivit Biroului de recensământ al SUA. Prin măsurile Băncii Mondiale, sărăcia din SUA este mai mare decât chiar în anumite părți ale Asiei, dar mult mai mică decât în mare parte a Africii. Deși nu există o metodă perfectă pentru determinarea ratelor sărăciei, există una unanim acceptată.
Cele mai sărace țări din lume se află în Africa, continent marcat de conflicte violente și instabilitate politică
Venitul național brut este suma de bani câștigată de populație și de întreprinderile dintr-o țară într-un anumit an. Este vorba inclusiv de veniturile obținute de corporații sau de persoane cu sediul într-o anumită țară, dar care operează în afara granițelor acesteia. VNB este un instrument util pentru determinarea venitului global al unei țări, ajutând la indicarea țărilor cele mai bogate și cele mai sărace din lume.
Pentru a determina cea mai săracă țară din lume, Wall St. 24/7 a analizat datele privind VNB pe cap de locuitor din 193 de țări și regiuni speciale, datele fiind puse la dispoziție de Banca Mondială.
Cifrele au indicat că cele mai sărace țări din lume se află în Africa, un continent marcat de conflicte violente și instabilitate politică.
Cercetătorii Universității Harvard, Daron Acemoglu și James A. Robinson, explică în cartea lor că Africa duce o luptă și din punct de vedere economic, deoarece „drepturile de proprietate sunt nesigure și prost organizate, piețele nu funcționează bine, statele sunt slabe iar sistemele politice eșuează”.
Aceste „dinamici disfuncționale au fost accentuate și mai mult de colonialism” în momentul în care alte țări au început să extragă resurse din Africa, au precizat autorii.
Banii din resursele naturale ajung doar la politicieni
Chiar dacă unele dintre țările africane dețin suficiente resurse naturale, cum ar fi petrolul și aurul, pentru a crește veniturile, o mare parte din bogăție este rezervată doar reprezentanților sistemului politic, lăsând mare parte a populației în sărăcie cruntă.
Burundi, cea mai săracă țară din lume
Datele arată că Burundi, care are o populație de 11,9 milioane de locuitori, este cea mai săracă țară din lume. Țara are un VNB pe cap de locuitor de 780 dolari. PIB-ul țării din 2020 a fost de 3,3 miliarde de dolari.
În majoritatea țărilor mai bogate, un procent mare din PIB provine din exporturi, de obicei cu mult peste media de 29,5%. Cu toate acestea, exporturile din Burundi reprezintă doar 5,0% din PIB-ul său, fiind cel mai mic procent din toate țările. Peste 86% dintre locuitorii Burundi locuiesc în zone rurale, subliniază Wall St. 24/7.