Contractul survine după semnarea unui pre-acord de achiziţie în luna august. Trebuie menționat că acesta este primul contract semnat de UE pentru cumpărarea unui potenţial vaccin împotriva noului coronavirus. De asemenea, contractul prevede şi opţiunea cumpărării a 100 de milioane de doze suplimentare, potrivit agerpres.ro

Ce este prevăzut în document

Documentul semnat mai prevede că statele membre ale UE „pot despăgubi producătorul (AstraZeneca) în anumite condiţii” pentru a compensa „riscul ridicat” al procesului de dezvoltare a vaccinului. Dar purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene, remarcă agenţia EFE, nu au oferit joi la conferinţa de presă zilnică detalii despre aceste condiţii.

Dacă vaccinul se va dovedi a fi eficace şi sigur, dozele achiziţionate în baza acestui contract vor fi distribuite proporţional statelor membre ale UE în funcţie de populaţia fiecăreia.

Vaccinul experimental dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford se află în prezent în faza a II-a din trei a testelor clinice, după ce a dat rezultate „promiţătoare” în prima fază a testelor.

Comisia Europeană a mai încheiat pre-acorduri de achiziţie a unor vaccinuri împotriva COVID-19 cu companiile farmaceutice Sanofi, Johnson&Johnson, Curevac şi Moderna.

Bilanţ COVID-19, 27 august

Grupul de Comunicare Strategică a comunicat cel mai recent bilanţ privind efectele pandemiei de coronavirus în România. Autorităţile se văd şi joi puse în faţa unei explozii de noi cazuri depistate, iar numărul deceselor raportate în ultimele 24 de ore continuă să fie şi el ridicat. Din păcate, numărul de cazuri noi raportate constituie un nou record absolut de la debutul pandemiei în ţara noastră, respectiv 1.504 cazuri.

Până astăzi, 27 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 83.150 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

36.677 de pacienți au fost declarați vindecați și 10.130 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.504 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 583 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 3.459 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 26.08.2020 (10:00) – 27.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 38 de decese (22 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 7 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 13 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 11 decese la categoria de peste 80 de ani.

37 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.288. Dintre acestea, 492 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.730.420 teste. Dintre acestea, 25.052 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.151 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 10.901 la cerere.

Pe teritoriul României, 11.351 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.654 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea,  30.770 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 31 de persoane.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea