Broșteni, cel mai mare oraș din România! Puțini români au auzit de el

Cel mai mare oraș din România, la capitolul „suprafață”, nu este Bucureștiul, ci Broșteni! Este un oraș din nordul țării, ascuns printre munți, despre care unii români nu au auzit vreodată.

Cel mai mare oraș din România din punct de vedere al suprafeței este Broșteni, județul Suceava. Are puțin peste 6.000 de locuitori, dar se întinde pe 420 de kilometri pătrați. În comparație, Capitala se întinde pe doar 240 de kilometri pătrați.

Broșteni (1)
SURSA FOTO: primariabrosteni.ro
Broșteni (2)
SURSA FOTO: primariabrosteni.ro

Broșteni a devenit oficial oraș în anul 2004, prin Legea nr. 83/2004, potrivit celor de la CanCan. Este format din localitățile componente Broșteni (reședință), Hăleasa, Lungeni și Neagra, și din satele Cotârgași, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdița și Pietroasa. Orașul are un număr de 6.830 de locuitori.

Locul doi este ocupat de Vișeul de Sus, județul Maramureș, iar locul trei este ocupat de Săcele, județul Brașov. Topul celor mai mari orașe din România din punct de vedere al suprafeței cuprinde și următoarele orașe: Petrila, județul Hunedoara (308,68 km²), Tismana, județul Gorj (307,79 km²), Cisnădie, județul Sibiu (277,13 km²), Brașov, județul Brașov (267,32 km²), Ciacova, județul Timiș (252,76 km²) și Uricani, județul Hunedoara (251,41 km²).

Care este cel mai mare oraș din România din punct de vedere al populației?

La capitolul populația, cel mai mare oraș din România este Bucureștiul, cu o populație de 1,9 milioane de locuitori.

Pe locul doi se află Cluj-Napoca, cu peste 286.000 de locuitori, iar pe locul trei se află Timișoara, cu peste 250.000 de locuitori.

Despre Broșteni

Orașul Broșteni este amplasat în partea de sud-est a bazinului Dornelor, pe cursul mijlociu al râului Bistrița. Este împrejmuit de Munții Bistriței și Munții Stănișoara. Este poziționat în sud-vestul județului Suceava, la granița cu județele Neamț și Harghita. Broșteni este cel mai izolat oraș din județul Suceava.

Broșteni a făcut parte din Braniștea Voronețului din anul 1488 până în anul 1807. Aceasta moșie a fost dăruita de Domnitorul Ștefan cel Mare Mănăstirii Voroneț, care a stăpânit-o în vechile hotare până când a fost anexată Imperiului Habsburgic în anul 1775.

După intrarea Broșteniului în stăpânirea Casei Regale, au fost construite căi rutiere județene și naționale spre aceste așezări și s-a dezvoltat mineritul. În anul 2004, Broșteni a devenit din „comună” „oraș”.

casă tradițională Broșteni
casă tradițională din Broșteni (SURSA FOTO: primariabrosteni.ro)