Un grup de cercetători din cadrul Universității din Minnesota avertizează asupra faptului că pandemia de coronavirus ne va influența viețile pe termen lung, evocând mai multe scenarii prin care am putea trece în următorii doi ani.

Nu scăpăm deloc ușor

Experții consideră că noul coronavirus va fi cu noi pentru o perioadă cuprinsă între 18 și 24 de luni şi va ajunge să infecteze până la 60%-70% din populaţia lumii, informează stirileprotv.ro.

3 posibile scenarii:

1) Potrivit primului scenariu, acest prim val de coronavirus va fi urmat de o serie de valuri mai mici, repetitive, care ar apărea în timpul verii şi apoi constant pe o perioadă de 1-2 ani, diminuându-se treptat în 2021.

2) Cel de-al doilea scenariu prevedă că episodul pandemic de acum este urmat de un val mai mare în toamna şi iarna. De asemenea, ar avea loc mai multe valuri și anul viitor. “Acest model va necesita reinstituirea măsurilor de carantină în toamnă, în încercarea de a reduce răspândirea virusului şi supraaglomeraea sistemelor de asistenţă medicală. Acest model este similar cu pandemia din 1918-1919.“, spun cercetătorii.

3) Al treilea senariu, prezintă o diminuare lentă a actualei epidemii. În acest al treilea scenariu nu va fi nevoie de reluarea măsurilor de carantină, deşi vor continua să apară noi cazuri de infectare, dar şi decese.

Apariția unui vaccin, abia în 2021

Studiul spune că un vaccin ar putea schimba datele problemei, dar nu rapid. “Cursul pandemiei ar putea fi influențat de un vaccin. Cu toate acestea, cel mai probabil, un vaccin probabil nu va fi disponibil decât cel puțin în 2021”, transmit savanții. Până în prezent, pandemia de COVID-19 a dus la infectarea a 3.422.291 de persoane, dintre care 240.334 au murit.