Este cel mai periculos ulei pentru gătit! Nu trebuie folosit

Ulei

Ulei/SURSA FOTO: Dreamstime

Care este cel mai periculos ulei pentru gătit! Uleiul este un aliment de bază în majoritatea bucătăriilor și un ingredient esențial într-o gamă largă de rețete.

Care este cel mai periculos ulei pentru gătit?

Cu toate acestea, este important să ne amintim că nu toate uleiurile sunt la fel, mai ales când vine vorba de impactul pe care îl pot avea asupra sănătății.

De fapt, există multe tipuri de uleiuri inflamatorii care ar putea reprezenta un obstacol, mai ales dacă vreți să slăbiți.

Experta în nutriție Suzanne Manzi susține că uleiurile vegetale, precum uleiul de soia și de porumb, ca și uleiurile parțial hidrogenate, ar putea crește inflamația în corp și, în cele din urmă, ar putea duce la creșterea în greutate.

Aflați mai multe despre riscurile pe care le prezintă acestea, potrivit Shefinds.

Uleiul de soia și de porumb

Dr. Manzi subliniază efectele nocive ale uleiului de soia și uleiului de porumb, datorită conținutului ridicat de acizi grași omega-6.

Ea explică:

„Acizii grași omega-6, esențiali în cantități mici, pot duce la inflamație atunci când sunt consumați în mod disproporționat, față de acizii grași omega-3” –  grăsimile sănătoase. Acest consum disproporționat, predominant în dieta occidentală, contribuie la inflamația cronică, un precursor al diferitelor boli, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și obezitate.

„Aportul excesiv de acizi grași omega-6, în primul rând prin alimentele procesate și ultraprocesate care folosesc aceste uleiuri, duc la creșterea în greutate prin promovarea unei stări inflamatorii care poate perturba sănătatea metabolică și crește depozitarea grăsimilor”, explică dr. Manzi.

Uleiuri parțial hidrogenate

Un alt tip de ulei periculos evidențiat de dr. Manzi îl reprezintă uleiurile parțial hidrogenate. Acestea se găsesc, de obicei, în alimentele procesate, în special în produsele de panificație comerciale.

De asemenea, sunt renumite pentru conținutul de grăsimi trans.

„Grăsimile trans, formate prin adăugarea de hidrogen în uleiul vegetal, cresc semnificativ colesterolul LDL (rău) în timp ce scad colesterolul HDL (bun), dublând riscul unor boli de inimă”, avertizează dr. Manzi.

În plus, grăsimile trans contribuie la inflamația sistemică, rezistența la insulină și creșterea în greutate. Răspunsul inflamator indus de grăsimile trans duce la leziuni celulare, amplificând riscul de obezitate și tulburări metabolice aferente. De aceea, cel mai bine este să evitați pe cât posibil aceste uleiuri.

Ulei/SURSA FOTO: Dreamstime

Folosiți ulei de măsline

Având în vedere aceste riscuri, dr. Manzi pledează pentru alternative mai sănătoase.

Uleiul de măsline extravirgin este cea mai bună alegere. Acest ulei aduce o serie de beneficii. Ea recomandă uleiul de măsline extravirgin pentru conținutul său bogat de grăsimi mononesaturate și polifenoli, care conferă beneficii antiinflamatorii, reducând riscul bolilor cronice și al obezității.

”Compușii fenolici din uleiul de măsline, în special oleocanthal, prezintă proprietăți antiinflamatorii, făcându-l o alegere excelentă pentru o dietă antiinflamatoare”, ne asigură ea.

De ce uleiul de măsline este „regele”

Uleiul de măsline își menține reputația de ulei sănătos pentru inimă datorită concentrației mari de acizi grași mononesaturați, un tip de grăsime care poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă.

Un studiu din 2014, pe 63.867 de femei și 35.512 bărbați, a constatat că cei care consumau o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi au avut un risc cu 15% mai mic de a avea boli cardiovasculare. În plus, aceștia au avut și un risc cu 21% mai mic de a suferi o boală coronariană.