Se dau amenzi de 10.000 de lei. Românii care pleacă în vacanță în căutarea unei plaje sălbatice trebuie să știe că nu au voie să facă acest lucru. Despre ce este vorba?
Se dau amenzi de 10.000 de lei
Plajele sălbatice sunt la modă printre turiști, dar la noi în țară mai sunt puține astfel de plaje. De aceea, românii pleacă peste hotare, în Bulgaria, pentru a găsi plaje unde există numai natură.
Autoritățile bulgare îi avertizează pe oameni că aventurile pe plaje sălbatice se pot solda cu amenzi uriașe, în cazul în care turiștii nu respectă regulile.
Aventurierii care decid să își amplaseze corturile pe plajele sălbatice vor fi amendați de către autoritățile bulgare, în special dacă plajele sunt, de fapt, arii protejate.
Autoritățile vecine spune că amenzile, în acest sens, pot ajunge până la 10.000 de lei. O zonă protejată este și Krapets, aceasta având numeroase plaje neamenajate. Aici, mulți români și-au instalat cortul, lucru deloc permis.
Un al lucru complet interzis este lăsatul gunoaielor în urmă. Turiștii care vin în zonele protejate trebuie să strângă gunoiul după ei.
Se dau amenzi și în România
Campatul pe plajele sălbatice este pedepsit și în România. De exemplu, în luna mai a anului trecut, românii care și-au instalat corturi pe plajele de la Corbu și Vadu au primit amenzi.
De cele mai multe ori, legea nu era respectată deoarece camparea pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării era sancționată contravențional cu o sumă între 35 și 100 de lei pentru persoanele fizice. Suma putea scădea la 17,5 lei dacă oamenii plăteau amenda în 48 de ore.
Regulile s-au schimbat în luna octombrie a anului trecut, iar acum amenzile sunt de până la 6.000 de lei pentru campare și de până la 5.000 de lei pentru lăsatul de gunoi în urmă.
Persoanele juridice care încalcă legea riscă să plătească o amendă de până la 50.000 de lei.
„Accesul persoanelor fără deținerea permisului de acces s-a majorat de la 35 de lei la 5.000 de lei în ultimii ani, s-a pus la dispoziția vizitatorilor posibilitatea de procurare online sau prin SMS”, spunea directorul executiv ARBDD la acel moment. „Există panouri pe care este scris ‘accesul este interzis’ și poate datorită bogăției de specii de habitate devine o atracție foarte mare să intre în zonă. De la 35 la 5.000 de lei.”