Este complet interzis în România! A intrat în vigoare din 1 septembrie. Se aplică la nivelul întregii țări

Sursă: Unsplash

Acest an școlar vine cu mai multe modificări, toate prezentate deja în Ordinul Ministerului Educației nr. 4.183/2022, publicat în Monitorul Oficial de acum două luni. Modificările fac parte din noul regulament de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Este complet interzis în România! A intrat în vigoare din 1 septembrie. Se aplică la nivelul întregii țări

Ordinul anterior precizat a intrat deja în vigoare de la data de 1 septembrie 2022 și prevede ca la fiecare disciplină să se încheie, anual, o singură medie. Aceasta se va calcula ca medie aritmetică a numărului de note acordate pe întreg anul școlar.

Mai mult decât atât, în acest an școlar se elimină semestrele, iar în locul acestora vor exista cinci module de învățare. În acest context, numărul de calificative sau de note acordate anual fiecărui elev va fi stabilit de fiecare profesor în funcție de numărul unităților și al numărului săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru.

Ordinul Ministerului Educației spune că numărul de calificative acordate anual la fiecare materie trebuie să fie cu cel puțin trei mai mare față de numărul alocat săptămânal disciplinei. Concret, o materie pe care elevii o au de două ori pe săptămână ar trebui să aibă cel puțin cinci note la această disciplină.

Colectarea fondului clasei este interzisă

Pe lângă cele prezentate mai sus, Ordinul Ministerului Educației interzice posibilitatea colectării de fondul clasei de la părinții elevilor.

De asemenea, elevii de până în clasa a XII-a nu vor mai fi exmatriculați deoarece educația este un drept constituțional, în timp ce învățământul este obligatoriu până la clasa a XII-a.

Sorin Cîmpeanu, mesaj pentru elevi în noul an școlar: Să eliminăm presiunea generată de goana după note

Ministrul Educației a susținut luni, 5 septembrie, o conferință de presă în prima zi din noul an școlar. În acest context, Sorin Cîmpeanu a subliniat că autoritățile își doresc „un învățământ centrat pe competențe, pe așteptările elevilor, pe ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios în societatea viitorului”.

„Ne dorim un învățământ centrat pe competențe, pe așteptările elevilor, pe ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios în societatea viitorului. Asta e important. (…) Fiecare profesor știe să-și evalueze cel mai bine elevul pe parcursul întregului an școlar, în așa fel încât să fie eliminată acea presiune a notei, fără să eliminăm media generală la finalul fiecărui an de studiu.

Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note a elevilor, goana după note, din păcate, a multor părinți, care nu înțeleg că școala nu se face pentru note”, a declarat Sorin Cîmpeanu într-o conferință de presă.