Românii care doresc să facă grătare trebuie să ia aminte că există o lege în acest sens, iar cei care nu o respectă vor fi sancționați contravențional.
Este de înțeles ca odată cu venirea primăverii și a temperaturilor mai ridicate să vrem să ieșim și să ne delectăm la un grătar cu prietenii și familia, dar pentru a nu avea o experiență întreruptă de Poliție, trebuie să știm că există un act normativ care reglementează grătarele în aer liber.
Legea 54/2012 arată că orice activitate considerată picnic, care se desfășoară în aer liber și care presupune consumul de băuturi sau alimente, cu aprinderea focului, trebuie să se facă doar în zonele special amenajate pentru astfel de activități.
Potrivit legii în vigoare, există zone special amenajate pentru activitățile de picnic, unde nu se aprinde focul, și zone special amenajate pentru grătare. Acestea din urmă sunt dotate cu utilități și facilități pentru astfel de activități.
Aceeași lege mai arată că aceste zone apar în planurile de zonificare ale parcurilor din localități sau în părțile limitrofe ale pădurilor situate în intravilanul acestora.
Amenzi usturătoare pentru românii care nu respectă legea
Legea în vigoare spune că românii care nu respectă aceste reguli și care fac, totuși, un grătar în aer liber fără să fie într-un spațiu amenajat riscă să fie sancționați contravențional cu amenzi între 2.000 și 5.000 de lei.
În zonele special amenajate trebuie să existe și containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor, iar acestea trebuie să prezinte și inscripțiile respective. În aceeași zonă sunt necesare și toalete ecologice.
Lista amenzilor continuă
Dacă nu sunt atenți la selectarea gunoaielor, atunci românii se pot alege din nou cu o amendă care ajunge până la 500 de lei.
Nu în ultimul rând, legea actuală arată că românii care au făcut un grătar și care nu au stins focul riscă să fie sancționați contravențional cu o amendă ce poate ajunge până la 3.000 de lei. Același lucru se aplică și pentru cei care aruncă țigări pe jos.