Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis că mustrarea unor persoane pentru că vorbesc în limba maternă și interzicerea comunicării în limba unei minorități reprezintă discriminare.

Hotărârea CNCD nr. 306/2022 a pornit de la faptul că șoferul unui microbuz a admonestat mai multe persoane de origine maghiară pentru simplul fapt că vorbeau în limba maternă.

De la ce a pornit totul?

Mai exact, în data de 8 iulie 2021, şoferul şi dispecerul reclamatei au făcut afirmații defăimătoare la adresa persoanelor de etnie maghiară. Victima arată că a călătorit cu autobuzul pe ruta Cluj- Napoca- Vlaha, împreună cu alți locuitori din Vlaha şi Săvădisla, cu care a vorbit în limba maghiară. După un timp, şoferul i-a avertizat să nu mai vorbească, deşi nu vorbeau tare.

Șoferul ar fi spus: „Vrei să te opreşti? Pentru că sunt complet transpirat. Credeţi că cineva tolerează ceea ce faceţi voi? Nimeni nu înţelege nimic!”

Victima l-a întrebat pe șofer dacă este deranjat de folosirea limbii maghiare și a întrebat unde scrie în autobuz că nu poate vorbi în limba maternă. El a răspuns că „Se va scrie de mâine!”. Când l-a întrebat pe şoferul autobuzului dacă l-a deranjat discursul sau limba maghiară, acesta a răspuns „ambele”.

Totodată, victima consideră că incidentul este cu atât mai revoltător cu cât în autobuzul care transportă navetişti spre Cluj-Napoca, şoferul însuşi vorbeşte adesea tare, iar muzica este de obicei dată tare, chiar şi la 5.30 dimineaţa.

După ce a coborât din autobuz în Vlaha, fiica sa a sunat la serviciul clienţi pentru a se plânge de manifestarea antimaghiară şi discriminatorie a şoferului, dar, spre surprinderea reclamantei dispecerul i-a dat dreptate șoferului, afirmând că „locuim în România şi că într-o comunitate cu mai multe sate româneşti şi maghiare, nu se poate folosi limba maternă, ci numai limba română”.

Discriminarea este total interzisă în România. Nu ai voie să faci asta

Dreptul la liberă exprimare este prevăzut în legislația internă și internațională, atât prin Constituția României, cât și prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

„Libertatea de exprimare constituie valoarea fundamentală a unei societăți democratice şi plurale. Renunţarea la limba maternă, chiar şi temporar, este o problemă a identităţii naţionale, deoarece limba este piatra de temelie a culturii, fără de care aceasta din urmă nu există, nu poate dăinui.

Or, faptul că limba maternă este folosită în mod restrâns faţă de limba oficială, că limba maternă se refugiază din ce în ce mai mult în mediul familial, nu se întâmplă accidental”, se arată în Hotărârea CNCD.

Ce a decis CNDC?

„Astfel, raportându-ne la obiectul plângerii și la dispozițiile legale incidente, Colegiul director constată că șoferul firmei reclamate s-a exprimat în sensul obstrucționării dreptului petentei de a utiliza limba maternă, motiv pentru care se întrunesc elementele constitutive ale faptei de discriminare, potrivit art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din O.G. 137/2000.

Colegiul director va sancționa reclamata cu avertisment, formulând recomandarea de a instrui personalul cu privire la faptul că trebuie să manifeste respect față de toți călătorii care utilizează serviciile de transport, evitând orice faptă discriminatorie la adresa acestora.

Reclamata va publica rezumatul hotărârii în presa locală”, se mai arată în hotărâre.