Vești bune pentru milioane de români
Românii care beneficiază de pachetele cu 25 de kilograme de alimente de la Uniunea Europeană le vor primi începând de astăzi. Distribuirea acestora începe de miercuri pentru toți cei care au un venit minim garantat și alocație de întreţinere a familiei.
Pachetele de alimente se pot ridica de la centrele de distribuire prin prezentarea actelor de identitate. În cazul în care vor rămâne pachete, acestea urmează să fie distribuite persoanelor cu handicap, iar atunci distribuirea se va face în ordinea sosirii, dar în limita stocului disponibil, transmite Antena 3.
Pachetele cu 25 de kilograme de alimente conțin următoarele produse: făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg); mălai (4 pungi de 1 kg); paste făinoase (2 pungi de 400 g); ulei (4 sticle de 1 l); zahăr (2 pungi de 1 kg); orez (4 pungi de 1 kg); conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g); conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g); conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g); borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml); gem de fructe (1 borcan de 360 g); gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).
Cine va primi aceste pachete?
Peste 1,1 milioane de beneficiari sunt eligibili la nivelul întregii țări, fiind vizate familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat.
De asemenea, sunt vizate familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei și persoanele sau familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente sau în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale.
Pachetele nu se pot revinde
Un aspect foarte important de reținut este acela că pachetele cu alimente nu se pot revinde. În acest sens, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat că vor fi sancțiuni dure. Mai exact, cei care le vând riscă excluderea din lista beneficiarilor şi va fi anunţată Poliţia locală sau Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
„Dacă sunt astfel de situaţii (să vândă produsele/pachetele – n.r.) în care totuşi noi le dăm pentru a le asigura traiul zilnic şi totuşi aceste produse fac obiectul comercializării, trebuie sesizat de îndată fie MIPE sau structurile de poliţie locală pentru că ordonanţa prevede sancţiuni dure pentru astfel de situaţii, mergând chiar până la excluderea din categoria beneficiarilor.
Scopul acestei forme de sprijin este să îi ajutăm să treacă cu bine de această perioadă de criză”, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.