Așadar, autoritățile din țara noastră vor renunța din ziua de 1 mai la măsurile de flexibilitate privind circulaţia necomercială a animalelor de companie cu origine din Ucraina, acestea fiind luate anul trecut pentru a veni în sprijinul cetăţenilor ucraineni care se refugiau din calea războiului însoţiţi de animalele de companie.

Refugiații nu mai pot intra în România cu animale de companie fără dovada vaccinării

În acest context, autoritățile din România revin la aplicarea prevederilor Regulamentului (UE) 576/2013, respectiv ale Regulamentului (UE) 577/2013, inclusiv obligaţia prezentării dovezii efectuării testului de titrare a anticorpilor antirabici.

„În acord cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, aflate la graniţa cu Ucraina, România a stabilit că, începând cu data de 1.05.2023, va înceta aplicarea măsurilor de flexibilitate la introducerea, în scop necomercial, pe teritoriul naţional (UE) a animalelor de companie cu origine din Ucraina.

Astfel, România revine la aplicarea prevederilor Regulamentului (UE) 576/2013, respectiv ale Regulamentului (UE) 577/2013, inclusiv obligaţia prezentării dovezii efectuării testului de titrare a anticorpilor antirabici”, a transmis ANSVSA.

România a permis intrarea animalelor de companie pe teritoriul naţional în condiţii excepţionale

Amintim că România a permis intrarea acestora pe teritoriul naţional în condiţii excepţionale în contextul situaţiei excepţionale din Ucraina şi pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care se refugiau din calea războiului însoţiţi de animalele de companie.

Pentru facilitarea accesului refugiaţilor din Ucraina cu animale de companie, ANSVSA a acordat o derogare temporară a respectării unor condiţii de intrare a animalelor de companie din Ucraina pe teritoriul României, începând cu data de 24 februarie 2022.

Aceasta a fost autorizată în conformitate cu articolul 32 din Regulamentul (UE) 576/2013, cu privire la derogarea de la condiţiile prevăzute pentru circulaţia necomercială a animalelor de companie, prin utilizarea Formularului de localizare a animalelor de companie care nu îndeplinesc condiţiile de introducere în Uniunea Europeană.

În altă ordine de idei, echipele de control ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) verifică cu cu regularitate transporturile de cereale provenite din Ucraina, indiferent de rutele de transport, în calitate de autoritate responsabilă pentru controlul oficial al produselor de origine nonanimală, atât pentru consum uman, cât şi pentru hrana animalelor.