Este complet interzis în România! Se aplică până aprilie 2023. Amenzi și de 100.000 de lei
Ministerul Sănătății a dat un ordin care prevede ca exportul anumitor medicamente antibiotice și antitermice să fie restricționat în următoarele trei luni.
Potrivit ordinului Ministerului Sănătății, restricția va fi valabilă până în luna aprilie și vine în contextul în care au apărut anumite discontinuități cu aprovizionarea medicamentelor.
Medicamente restricționate de la export până în aprilie
De asemenea, Ministerul Sănătății (MS) spune că medicamentele antibiotice și antitermice cu administrare orală care sunt interzise de la export sunt, în denumire comună internațională, următoarele:
- Amoxicillinum
- Amoxicillinum + Acidum clavulanicum
- Azithromycinum
- Cefyroximum
- Clarithromycinum
- Phenoxymethylpenicillium
- Sulfamethoxazolum + trimethoprium
În plus, Ministerul Sănătății mai spune că antitermicele de uz pediatric care sunt interzise de la export sunt umătoarele:
- Ibuprofenum
- Paracetamolum
Ordinul Ministerului Sănătății mai arată că medicamentele exceptate de la această regulă sunt cele fabricate în România pentru piețe din afara țării, aici intrând și cele fabricate sub contract pentru partenerii comerciali cu sediul în afara României cu care fabricantul are încheiat un contract de fabricație.
Tot excepție sunt și medicamentele care doar tranzitează România și care au ca destinație alte piețe din afara țării.
De asemenea, la excepții mai intră și medicamentele care fac obiectul livrărilor sub contract în cadrul unei achiziții publice comune lansate la nivelul blocului comunitar.
Documentele care trebuie prezentate de producători la vamă
Referitor la medicamentele exceptate de la ordinul Ministerului Sănătății, producătorul trebuie să prezinte la vamă mai multe documente. Este vorba despre o copie a autorizației de fabricație, aprobată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Aici trebuie să fie menționate medicamentele.
În plus, este nevoie și de o declarație pe propria răspundere care să arate că medicamentele livrate nu sunt pentru piața din România și că au ca destinație țara menționată în documentele de livrare.
Nu în ultimul rând, nerespectarea ordinului Ministerului Sănătății poate fi sancționată contravențional cu o sumă care începe de la 50.000 de lei și poate ajunge până la 100.000 de lei.