Este complet interzis în România! Se dă amendă imediat. Regulile se aplică în toată ţara

harta romania

SURSA FOTO: Dreamstime

Este complet interzis în România. Toată lumea trebuie să respecte aceste reguli în ceea ce privește voucherele de vacanță. Cei care le încalcă riscă să fie amendați chiar și cu 30.000 de lei, avertizează avocații.

Voucherele de vacanță vin cu reguli stricte, iar cei care le încalcă riscă sancțiuni usturătoare, avertizează avocații. Mai exact, vânzarea voucherelor de vacanță este complet interzisă, iar amenzile pentru cei prinși că încalcă legea se ridică la 30.000 de lei.

În ciuda legislației însă, numărul românilor care vând vouchere de vacanță continuă să crească, susțin avocații. Din cauza prețurilor de pe litoralul românesc, care au ajuns la valori record, tot mai mulți români preferă să meargă în Grecia.

Pentru că nu au unde să folosească voucherele de vacanță, aceștia preferă să le vândă pe internet, deși legea interzice clar acest lucru. Și hotelierii cunosc riscurile foarte bine, însă mulți dintre ei și le asumă, drept urmare, sunt cazuri în care la hotel ajung și persoane care nu sunt beneficiarele voucherelor.

Traficul cu vouchere de vacanță este în creștere

Adrian Voican, vicepreședinte ANAT, a vorbit despre aceste situații. El susține că, înainte, voucherele de vacanță erau emise pe hârtie și puteau fi folosite lejer de alte persoane.

Pe de altă parte, acum, acestea sunt sub formă de carduri personale, iar tranzacția este una securizată. Nici această măsură nu a oprit însă traficul de tichete de vacanță, arată acesta.

„La început tichetele de vacanță se emiteau pe hârtie. Mai puteau încerca câte unii să le folosească pe alt nume. Acum nu se mai poate.

Există carduri personale, e ca un card bancar și plata se face cu cititoarele de la POS într-un mod destul de securizat. Destul de, dar nu cât ar fi nevoie. Nici cardurile nu reuşesc să oprească traficul de tichete de vacanţă”, spune Adrian Voican, vicepreședinte ANAT, potrivit Observator News.

Și oficialii de la Ministerul Turismului sunt dezamăgiți de ce se întâmplă, precizând că practic, în acest mod, românii încalcă codul penal, făcând fals de identitate.

„Este regretabil faptul că avem astfel de derapaje în rândul beneficiarilor de vouchere de vacanță, cu atât mai mult că aceștia lucrează în instituțiile publice. Încalcă Codul Penal, pentru că face un fel de fals de identitate”, declară şi Tudorița Lungu, din Ministerul Turismului.

Amenzi de până la 26.000 de lei pentru cei care încalcă legea

În ceea ce privește sancțiunile aplicate de autorități, cei care ajuns să facă trafic cu vouchere de vacanță riscă amenzi de până la 26.000 de lei.

De asemenea și unitățile de cazare care acceptă voucherele pe numele altor persoane riscă să fie amendate cu până la 13.300 de lei, susține un avocat. La rândul lor, dacă sunt implicate, agențiile de turism riscă să rămână și ele fără licență.

„Riscă amenzi de până la 26.600 de lei, iar în măsura în care unitățile de cazare au astfel de practici riscă să fie amendați cu până la 13.300 de lei”, a punctat avocatul Mihaela Vasile.