Agresivitatea față de animale nu este deloc tolerată în România și se pedepsește potrivit Legii 205 din 2004. Acest lucru s-a întâmplat cu un bărbat din Constanța, care a schingiuit un câine în luna martie a acestui an.
Schingiuirea animalelor este interzisă în România
Vineri, 26 aprilie, un bărbat din satul constănțean Corbu a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 20 de zile. În luna martie a acestui an, bărbatul a încercat să spânzure un câine. Ulterior, el a lovit câinele cu picioarele și cu coada unui topor.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța arată, într-un comunicat de presă, că a fost admisă, în parte, propunerea procurorului de caz de către judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Constanța.
Propunerea era de arestare preventivă pentru o perioadă de 20 de zile. De asemenea, el este acum cercetat pentru schingiuirea animalelor, considerată infracțiune.
Câinele a fost dus la un adăpost
Evenimentul a avut loc în data de 16 martie 2024, la ora 17:00. Atunci, bărbatul în vârstă de 44 de ani a încercat să spânzure câinele de grinda casei, folosind o sârmă. Ulterior, a lovit câinele de multiple ori.
Joi, 25 aprilie, au avut loc percheziții la casa acestuia și a fost descoperit câinele agresat. De asemenea, a mai fost găsită și o femelă cu cinci pui de aproximativ o săptămână. Animalele au fost luate și duse la un adăpost pentru animale. Inculpatul a fost de acord cu această măsură.
De asemenea, s-a constatat că inculpatul a săvârșit infracțiunea în condițiile recidivei postexecutorii. El fusese condamnat la un an și trei luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
Bărbatul fusese condamnat pentru comiterea infracțiunii de amenințare în formă continuată.
Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Infracțiunilor de Mediu din Constanța efectuează ancheta, sub supravegherea procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
Ce spune legea în ceea ce privește animalele?
Poate nu mulți știu, însă există o lege din 2024 care arată că anumite acțiuni în care sunt implicate animalele sunt considerate infracțiuni. Pentru multe dintre acestea, pedeapsa este închisoarea de la trei luni la un an sau amenda.
Concret, este vorba despre Legea 205 din 2004 care prevede că aceste acțiuni sunt, de fapt, infracțiuni:
- uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept
- practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive
- organizarea de lupte între animale sau cu animale
- folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea
- rănirea sau schingiuirea animalelor
- intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor
În situația în care se pronunță o condamnare pentru una dintre infracțiunile menționate mai sus, instanța poate impune ca pedeapsă complementară interdicția deținerii animalelor pe o perioadă cuprinsă între un an și cinci ani.