Amendă pentru hărțuirea în public

Amendă pentru hărțuirea în public. Miercuri, un bărbat a fost sancționat de un tribunal din Olanda pentru comportamentul său inadecvat, după ce a atins o femeie pe stradă.

Aceasta este prima condamnare de acest fel de la implementarea, în luna iulie, a unei legi care vizează combaterea hărțuirii, conform unui articol din Le Figaro.

În Rotterdam, un bărbat de 33 de ani, cunoscut în presa locală sub numele de Asmerom Z., a primit o amendă de 280 de euro din partea instanței.

În luna august, o tânără a fost victima hărțuirii din partea acestui bărbat. Incidentul a fost observat de doi ofițeri de poliție în civil.

Magistrații au afirmat că bărbatul a atins-o pe tânără fără acordul ei, într-o manieră ce putea fi percepută ca fiind înfricoșătoare, umilitoare și dureroasă.

„Nu trebuie să uităm că acesta este un delict și că insultele și amenințările sunt infracțiuni”, a declarat instanța din Rotterdam în hotărârea sa.

olanda
SURSA FOTO: Dreamstime

Amenda nu trebuie plătită integral

Din totalul amenzii, 180 de euro sunt suspendați, ceea ce implică faptul că Z. nu va fi obligat să achite întreaga sumă.

Există și o condiție, totuși. El trebuie să nu comită alte fapte ilegale în următorii doi ani.

Acesta este primul incident legal evaluat după implementarea, pe 1 iulie, a unei legislații recente din Olanda, care penalizează hărțuirea sexuală în spațiile publice.

Ofițerii de poliție au observat că femeia a reacționat cu panică și frică, părăsind locul incidentului în mare viteză.

Conform instanței, bărbatul avea un istoric penal, fiind condamnat anterior pentru diverse infracțiuni, printre care se numără ultrajul împotriva bunelor moravuri și urinarea în spații publice.

UE adoptă prima lege privind violența împotriva femeilor

Nu există o definiție comună a infracțiunii de viol în prima lege a Uniunii Europene pentru combaterea violenței împotriva femeilor, convenită între statele membre și legislatori.

Proiectul inițial de lege, prezentat de Comisia Europeană în martie 2022, definea infracțiunea de viol ca fiind sexul fără consimțământ – fără a fi nevoie ca victimele să prezinte dovezi privind forța, amenințările sau constrângerea.

Acesta s-a bazat pe conceptul „doar da înseamnă da”, care a prins rădăcini în multe state membre pe fondul unui flagel de infracțiuni sexuale împotriva femeilor și fetelor.