Vești de ultimă oră pentru șoferi. Acest lucru este complet interzis, iar cei care încalcă legea riscă să fie amendați cu până la 3.000 de lei. Este vorba despre accesoriile pe care foarte multe persoane le folosesc pentru a-și decora mașina și care reduc vizibilitatea.

Codul Rutier scrie că aplicarea anumitor accesorii care restrâng vizibilitatea șoferului sunt sancționate conform legii. „Aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni”, spune legea.

Obiectele interzise de Codul Rutier

În ceea ce privește lista obiectelor interzise, în lista accesoriilor prevăzute în Codul Rutier se numără odorizatele de mașină, diverse obiecte religioase precum icoane sau cruciulițe, pe care mulți șoferi obișnuiesc să le utilizeze, dar și carnete de notițe, suporturi, zaruri dimensionate, diverse viniete, și chiar și anumite abțibilduri.

Totodată, șoferii care care obișnuiesc să lipească astfel de obiecte pe partea dreaptă vor fi obligați să renunțe la ele, pentru că riscă să fie amendați. Și nu doar accesoriile aduc amenzi usturătoare ci și foliile pe care mulți șoferi le folosesc.

Codul Rutier interzice aplicarea foliilor pe parbriz, dar și a tratamentelor chimice. „Aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale reprezintă contravenție și e sancționată tot cu amendă de 2.900 de lei”, arată Codul rutier.

Ce amenzi riscă șoferii care încalcă regulile de circulație?

În ceea ce privește amenzile pe care șoferii le riscă, Codul Rutier spune că acestea se acordă în funcție de punctul de amendă, care în prezent este 145 de lei. Astfel, cea mai mică sancțiune pornește de la 290 de lei, adică două puncte amendă.

Cea mai mare amendă poate să depășească însă chiar și 14.000 de lei. Sancțiunile prevăzute în codul rutier 2022 sunt următoarele:

  • clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
  • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
  • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
  • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
  • clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă);

Și șoferii care obișnuiesc să consume alcool trebuie să fie atenți. Codul rutier interzice consumul acestuia la volan, iar șoferii care sunt surprinși în trafic sub influența acestuia riscă să fie amendați și de asemenea pot rămâne și fără permisul de conducere.